U bent hier

Sint-Niklaas. Eén miljoen euro om energie te besparen in 24 stadsgebouwen

Bron: 
Het Nieuwsblad 270118
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.
Foto Stad Sint-Niklaas
De stad Sint-Niklaas trekt één miljoen euro extra uit voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Dat lijkt een enorm bedrag, maar de investering betaalt zichzelf terug. In het zwembad alleen al zou zo maar liefst 93.000 euro bespaard kunnen worden.
 
Dankzij eerdere maatregelen daalde het energieverbruik van de stad in vergelijking met 2011 al met 11,8 procent. “Om de CO2-uitstoot in stadsgebouwen verder terug te dringen, sluiten we een projectcontract af met Eandis. Al in 2016 werkte Eandis een energiezorgplan uit voor vierentwintig stadsgebouwen”, kondigen de bevoegde schepenen Wout De Meester (Groen) en Peter Buysrogge (N-VA) aan. “We hebben een analyse gemaakt van het verbruik van brandstof en elektriciteit. Die toonde aan welke gebouwen prioritair aangepakt moeten worden en welke maatregelen nodig zijn.”
 
“Het stedelijk zwembad Sinbad is een van de gebouwen waar we dringend moeten ingrijpen. Het bad zelf werd ruim tien jaar geleden grondig gerenoveerd, maar de structuur is verouderd. Daarom plaatsen we onder meer zonnepanelen en nieuwe verlichting.” Dankzij de energiebesparing is de plaatsing van zonnepanelen op Sinbad op negen jaar al terugverdiend.
 
“Om alle voorgestelde maatregelen uit het zorgplan verder te onderzoeken en concreet uit te voeren, voorzien we een budget van één miljoen euro, gespreid over 2018 en 2019. Tegen 2020 hoopt de stad een CO2-daling van 20 procent te halen, dus een tandje bijsteken is nodig.” (gvh)
Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: