U bent hier

Schrijf nu in voor de postgraduaatopleiding ‘Mens- en milieuvriendelijk bouwen en wonen’

Bron: 
VIBE
Milieuvriendelijk en gezond bouwen is in binnen- als buitenland aan een serieuze opmars bezig. De klimaatdoelstellingen van 2050 mikken op een CO2-neutraal woning- en gebouwenpatrimonium. Dringend tijd dus om stil te staan bij onze huidige bouwgewoontes en -tradities. 
 
Natuurlijk wil u als beleidsmedewerker of lokale overheid maximaal inzetten op het welzijn en het comfort van uw burgers. De debatten omtrent de betonstop, de vergroening van de leefomgeving, renovatiepremies en afvalreductie raken ook de kern van uw beleid. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Geen paniek!

De postgraduaatopleiding ‘Mens- en milieuvriendelijk bouwen en wonen’ (voorheen ‘Bio-ecologisch bouwen en wonen’) die VIBE vzw samen met Odisee Hogeschool voor de tiende keer organiseert, stoomt u klaar voor de transitie naar 2050. Een poule van experts gidst u doorheen de belangrijkste principes van milieuvriendelijke woonkernen. U leert er de knepen kennen van stedenbouwkundige klimaatadaptatie, de realisatie van CO2-neutraal bouwen, duurzame openbare aanbestedingen en innovatieve woonkernversterking. Ook thema’s als efficiënt energiegebruik, milieuvriendelijke bouwmaterialen en -methodes en kwalitatief ruimtegebruik komen uitgebreid aan bod. Theorielessen, praktische modules en locatiebezoeken wisselen elkaar af zodat u voldoende bagage oppikt om uw gemeente, stad of provincie te verduurzamen.

Schrijf u nu in voor de postgraduaatopleiding ‘Mens- en milieuvriendelijk bouwen en wonen’ en maak deel uit van het meest innovatieve transitienetwerk in Vlaanderen.

De postgraduaatopleiding ‘Mens- en milieuvriendelijk bouwen en wonen’ bestaat uit twee modules: 
  • Module 1 (10 lesdagen) is opgesplitst in twee delen die focussen op de duurzame ontwikkelingen binnen de bouwsector en de relatie behandelen tussen een gebouw en zijn omgeving. Thema’s die onder meer aan bod komen, zijn: duurzaam bouwen en wonen, kwalitatieve ruimtelijke ordening en planning, stadsontwikkeling met aandacht voor kinderen en sociaaleconomische kwetsbare groepen, de sociale aspecten van toekomstgerichte woningbouw en ecologische stedenbouw volgens het Ecopolis-model.
  • Module 2 (12 lesdagen) behandelt de wezenskenmerken van mens- en milieuvriendelijk bouwen en wonen. Thema’s die onder meer aan bod komen, zijn: warmtenetten, energie-efficiënte verlichting, energiezuinig renoveren, bio-klimatische architectuur, ecologische binnenafwerking van gebouwen, duurzame aanbestedingen, groendaken, circulaire bouwmaterialen en -methodes, gezond woon- en leefomgevingen, voorbeeldprojecten in binnen- als buitenland…
  • Zowel tijdens module 1 als module 2 bezoekt u samen met de lesgever inspirerende én innovatieve voorbeeldprojecten in binnen- en buitenland.
 
Prijs
 
Inschrijven kan voor de volledige opleiding of per module. De prijzen voor academiejaar 2019-2020 zijn:
  • Volledige opleiding met paper (23 lesdagen): €2 750
  • Volledige opleiding zonder paper (23 lesdagen): €2 550
  • Module 1 (10 lesdagen): €1 250
  • Module 2 (12 lesdagen): €1 500
De kostprijs voor deze opleiding is inclusief cursusmateriaal, koffiepauze, broodjesmaaltijd, parking bij de campus en toegang tot het digitale leerplatform.
Deze opleiding komt in aanmerking voor subsidiëring door kmo-portefeuille, erkenningsnummer DV.O215752. Deze opleiding is erkend als beroepsopleiding en komt in aanmerking voor Betaald Educatief Verlof. 
 
Meer info en inschrijven
 
Op dinsdag 17 september vindt om 19u een infomoment over deze opleiding plaats in de Technologiecampus Gent (Gebroeders de Smetstraat 1, 9000 Gent). U kan er kennismaken met de verschillende opleidingsonderdelen en oud-studenten komen er met veel enthousiasme hun ervaringen met u delen.
Wie meer informatie over de postgraduaatopleiding ‘Mens- en milieuvriendelijk bouwen en wonen’ wil opvragen, kan terecht bij Heidi Poelman (heidi.poelman@odisee.be of +32 (0)9 267 27 09). Over de inhoud en het opzet van de opleiding kan je alles terugvinden op odisee.be/ae of vibe.be/postgraduaatopleiding.
 
Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: