U bent hier

Ronse opent samen met Natuurpunt nieuw natuurgebied

Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.

Minister Joke Schauvliege (CD&V) kwam vrijdag het lintje knippen van het natuurgebied Pyreneeën-Tombele in Ronse. Het kreeg er acht hectare bij en is nu 34 hectare groot.

Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege wil de strijd aanbinden tegen vervuiling en zo onder meer plastic zakjes of overbodige plastic verpakkingen weren. Dat las u vrijdag al in Het Nieuwsblad. Die boodschap was kennelijk niet goed aangekomen in Ronse, waar de plaatselijke afdeling van Natuurpunt voor de plechtige opening van acht hectare extra natuurgebied de minister een door kleefkruid omwikkeld plastic lintje liet knippen. De natuur vond het ook grappig, tijdens de hele ceremonie floot, jawel, de spotvogel zijn hoogste lied. Schauvliege liet het niet aan haar hart komen en sneed met de glimlach het lint door.

Geldig voor 27 jaar

“Vlaanderen erkent jaarlijks 460 hectare extra natuurgebied”, zei Schauvliege. “De erkenning en het extra behoud van open ruimte heeft ook gevolgen voor het budget, want de extra ruimte moet worden beheerd. Hier in dit gebied huizen unieke dier- en plantensoorten, het behoort ook tot het habitatgebied. Het natuurgebied Pyreneeën-Tombele krijgt acht hectare bij. De erkenningen zijn geldig voor een periode van 27 jaar. Goed nieuws voor de natuur en voor iedereen die van dit gebied wil genieten.”

In het grootste deel van Pyreneeën-Tombele mag de natuur haar gang gaan, vooral waar je bos vindt. De graslanden worden beheerd om te vermijden dat alles dichtgroeit. Knotwilgen worden geknot. In de loop der jaren zijn vele streekeigen struiken aangeplant die tot hagen zijn uitgegroeid. Die zorgen voor het behoud van iconische vogels als de geelgors en de braamsluiper.

Oogst blijft staan

In de weides en het bos zijn poelen gegraven voor amfibieën, maar ook de libellen en waterplanten profiteren hiervan. Er is ook een geboortebos en een hoogstamboomgaard aangeplant en daarin is een nestkast voor de steenuil geplaatst. Vrijwilligers en een sociale tewerkstellingsploeg voeren de werken uit, runderen van lokale landbouwers grazen in de weides. Daarnaast wordt er gehooid door plaatselijke landbouwers. De twee akkers van Natuurpunt worden ook door een boer bewerkt, maar de oogst blijft staan als voedsel voor akkervogels, een groep vogels die het erg moeilijk heeft. Het gebied bevindt zich op enkele kilometers van de bebouwde kom van de stad Ronse en is ontsloten door een wandelpad.

Algemeen Natuurpunt-voorzitter Lieven De Schamphelaere woonde het moment bij: “We zijn blij dat Vlaanderen investeert in natuur. Die heeft ook een economische functie. Recreatie trekt mensen aan, ook ontspannen en sociale contacten leggen, gebeuren in de natuur. We ontmoeten elkaar buiten.”

De lokale afdeling liet weten tevreden te zijn met de extra financiële steun van de stad Ronse. “Die legt twintig procent bij voor de aankoop van natuurgebieden.”

Peter Malaise