U bent hier

Roeselare wil elke inwoner bij klimaat betrekken

Bron: 
De Standaard 5 oktober 2017

De stad Roeselare heeft een hele resem actiepunten voor een klimaatplan. Nochtans scoort de stad niet slecht wat groene energie betreft.

Marlies Maddens

ROESELARE Roeselare scoort bijlange niet slecht wat groene energie betreft. 13,6 procent van alle gebruikte warmte in Roeselare is groene warmte, terwijl het gemiddelde in Vlaanderen op 4,7 procent ligt. In Vlaanderen is gemiddeld 10,5 procent van alle stroom die we gebruiken groen, in Roeselare is dat 15,4 procent. Cijfers om trots op te zijn, maar daar stopt het niet voor het stadsbestuur.

Met De Klimaatswitch #VANRSL, een klimaatplan dat iedere Roeselarenaar wil aanspreken, zet het stadsbestuur een nieuwe stap. ‘We willen evolueren naar een stad die vriendelijker is voor luchtwegen, groener, veiliger, noem maar op. Een stad met hoge levenskwaliteit, klaar voor de toekomst’, zegt Schepen van Klimaat Michèle Hostekint (SPA.). ‘Want steden kunnen het verschil maken. Voor ons warmtenet bijvoorbeeld hebben we niet op Vlaanderen gewacht, we zijn voorloper en Vlaanderen loopt nu achter.’

Fietsen in vieze lucht

We willen evolueren naar een stad die vriendelijker is voor luchtwegen, groener, veiliger, noem maar op. Een stad met hoge levenskwaliteit, klaar voor de toekomst’, zegt Schepen van Klimaat Michèle Hostekint (SPA.).

De stad wil de inwoners online en offline betrekken bij het schrijven van het klimaatplan. Op 9 november zitten ze voor het eerst samen met de stadsmakers #VANRSL. Wie ideeën heeft, kan zich inschrijven op klimaatswitch@roeselare.be.

Daarnaast komt er een online forum op www.klimaatswitch.be en vanaf 9 november kun je terecht in het Klimaathuis in de Blekerijstraat 100 met alle vragen en suggesties.

‘Het klimaatplan zal de stad richting geven om de juiste acties te ondernemen. Ondertussen zitten we niet stil en nemen we op korte termijn al actie.’ Voorbeelden zijn het warmtenet, het klimaathuis, klimaatswitch.be, maar ook een project rond fietsen.
In samenwerking met het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (Vito) en vrijwilligers brengt de stad de blootstelling van fietsers aan luchtvervuiling in kaart met AirQmap, een platform dat via luchtkwaliteitsmetingen een weergave biedt van de luchtkwaliteit in de straten. ‘En dus zoeken we met vrijwilligers de gezonde routes voor fietsers in Roeselare. Met een mobiel toestel voeren ze met de fiets of te voet de metingen uit.’

Er komen ook meer elektrische laadpalen, het moeten er 25 worden. ‘Een verhaal van het kip of het ei. Waarom zijn er nog niet zoveel elektrische wagens? Misschien omdat er nog niet veel laadpalen zijn?’

Ook scholen

Ook de scholen worden ingeschakeld, er komt een project over restorestjes en er is een groepsaankoop voor dak- en spouwmuurisolatie in voorbereiding. ‘Het zit hem soms in kleine dingen. Zo willen we winkels ertoe aanzetten om hun winkeldeuren te sluiten om de energiefactuur te doen dalen en de klimaatimpact te verminderen.’

Impact van klimaatplan blijft niet beperkt tot 1 plan

Mobiliteitsplan, bedrijventerreinen, waterbeheersingsplan, groenplan en  ruimtelijke ontwikkelingen: 2017-2018

Het klimaatdenken en duurzame stadsontwikkeling is ook meegenomen in het bredere stadsbeleid. Het recent goedgekeurde mobiliteitsplan van de stad houdt rekening met duurzame vervoersmodi en verkeersbewegingen in en naar de stad. Bij grote ruimte- lijke projecten wordt steeds het klimaateffect in het achterhoofd  gehouden, zoals bij de inrichting van de nieuwe woonwijk Roobaertpark. Het  aansluiten en  mogelijk maken van het gebruik van het warmtenet dragen bij tot een meer energie-efficiënte stad. We bekijken momenteel hoe er meer duurzame energie kan ingezet worden op de bedrijventerreinen. Via het BISEPS-project onderzoeken we bijvoorbeeld ook  energie-uitwisseling op bedrijventerreinen. En de stad finaliseert het groenplan om de stad op gerichte plekken te vergroenen en op die manier  weerbaarder te  maken voor de gevolgen van de klimaatopwarming. Ook de huidige uitrol van het  waterbeheersingsplan draagt hiertoe bij.

  • Inleiding: van waar komen we
  • Roeselare schrijft een klimaatplan
  • De stad pakt de klimaatproblematiek samen aan met burgers, bedrijven en verenigingen
  • RSL staat niet stil: 15 projecten die al lopen of starten