U bent hier

Rapport Deelfietsen: het wit konijn voor een sterk fietsbeleid?

Bron: 
Fietsberaad

​​Deelfietsen zijn in volle ontwikkeling. Ze vormen een steeds belangrijker aspect van het mobiliteitsbeleid en specifiek van het fietsbeleid. Verschillende technologische evoluties versnellen dat nog. Fietsen maken binnenkort deel uit van een "internet of things" en spelen een rol om van onze steden smart cities te maken. Mobiliteit wordt zo steeds meer een vorm van dienstverlening, met uiteraard impact op de bestaande systemen en structuren. Ook de overheid die als regisseur in het mobiliteits- en fietsbeleid optreedt, moet hiermee rekening houden.

Deelfietsen bieden tal van voordelen voor de burger en vormen een mooie aanvulling op het bestaande mobiliteitsaanbod. Er bestaan verschillende types aanbieders en ook de samenwerkingsverbanden met de lokale overheid hebben elk hun voor- en nadelen. Het is dan ook belangrijk om deze keuzes af te stemmen met de beleidsdoelen.

Het rapport over deelfietsen van Fietsberaad schetst de verschillende vormen van deelfietsen, bespreekt de voor- en nadelen voor de lokale overheid, de operator en de gebruiker. Dit rapport kwam er op vraag van de Vlaamse steden die zich geconfronteerd weten met de plotse opkomst van de freefloating deelfietsen en nieuwe spelers op de mobiliteitsmarkt.  Het rapport is bedoeld als ondersteuning voor het opmaken van een beleidskader: hoe kan je de voordelen van fietsdelen ten volle benutten (en de nadelen beperken), hoe maak je als lokale overheid in deze materie de goede beleidskeuzes en leg je spelregels vast om marktmeester te worden/blijven?

Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: