U bent hier

Primeur in Genk. Eerste warmtenet bij sociale woningen.

Bron: 
Nieuw Dak
Foto Nieuw Dak

Een primeur voor Limburg is dat we als eerste in Limburg een collectief verwarmingssysteem op basis van een warmtenetwerk voorzien voor deze 12 gebouwen.

12 gebouwen in Kolderbos krijgen een nieuw (warm) jasje.
 
Nieuw Dak is sinds 2006 actief bezig met het duurzaam renoveren van in totaal 71 appartementsgebouwen (639 appartementen) in Kolderbos Genk.
 
“We starten binnenkort met de laatste fase van deze enorme renovatiewerken. 12 gebouwen met 108 appartementen ondergaan een transformatie en zullen meer comfort bieden en veel minder energie verbruiken” begint directeur Myriam Indenkleef. De aanpak is in deze fase volledig anders en niet te vergelijken met de vorige renovatiewerken.
 
Super energiezuinig
 
Een belangrijk kenmerk is de hoge energiezuinigheid die de appartementen zullen hebben na de renovatie.
 
Elk gebouw krijgt een nieuwe (warme) jas. We pakken de gevels van de gebouwen thermisch in en plaatsen nieuwe gevelbekleding. We plaatsen ook nieuwe ramen met een verbeterde isolatiewaarde en isoleren het dak extra. Elk appartement krijgt een groot terras, dat meer buitenruimte en een groter wooncomfort garandeert.
 

De theoretische berekening leert ons dat er slechts 16% van de huidige energie nodig is voor de verwarming.

Een primeur voor Limburg is dat we als eerste in Limburg een collectief verwarmingssysteem op basis van een warmtenetwerk voorzien voor deze 12 gebouwen.
 
Vanuit 1 centrale installatie verdelen we de warmte over de 12 gebouwen. Door het werken met hernieuwbare energie zetten we in op milieuvriendelijk en energiebesparend verwarmen. De theoretische berekening leert ons dat er slechts 16% van de huidige energie nodig is voor de verwarming. Voor de huurders resulteren de lage onderhoudskosten in een lagere energiefactuur.
 
Start van de werken
 
Op 14 januari 2019 gaan de renovatiewerken van start. De herhuisvesting van de huidige huurders start in december 2018. De huurders verhuizen tijdelijk naar een wisselwoning of definitief naar een ander appartement in Kolderbos. Nieuw Dak begeleidt de huurders nauwgezet in dit hele proces.
We plannen in mei 2022 de werken volledig af te ronden.
 
Architecten Quirynen-Jacobs zorgden voor het ontwerp. Aannemer PIT Antwerpen nv voert de werken uit.
 
De kostprijs van deze werken bedraagt 13.350.000 euro of 130.000 euro per appartement. Dit project krijgt de steun van EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) voor een bedrag van 815.000 euro.