U bent hier

Op Wielekes van start in Lede

Bron: 
De Transformisten

Een vrijwilliger van Op Wielekes Lede zet de fietsjes in orde

Op Wielekes is een bibliotheek van kinderfietsen. Gezinnen kunnen tegen een kleine vergoeding lid worden en een degelijke kinderfiets lenen. Wordt de fiets te klein, dan kunnen ze die inruilen voor een groter exemplaar. Zo kan ieder kind op elk moment, op een eenvoudige en goedkope manier, beschikken over een kinderfiets op maat. Het hele systeem wordt gedragen door enthousiaste vrijwilligers. 

In Vlaanderen zijn er meer dan 25 Op Wielekes actief, waarvan maar liefst 17 in de Provincie Oost-Vlaanderen. Op 19 mei 2021 opende ook in Lede een Op Wielekes de deuren. De gemeente wil met dit project het delen van kinderfietsen promoten om meer kinderen meer fietsplezier te geven. Dankzij Op Wielekes worden fietsjes intensiever gebruikt en moeten gezinnen minder fietsen kopen. 
De opstart van het depot in Lede werd begeleid door De Transformisten. Deze organisatie hielp de gemeente bij het vinden van een geschikte locatie, lokale partners, vrijwilligers en fietsen. Ze bood ook praktische ondersteuning met een IT-systeem voor klantenbeheer, contracten en flyers. De opstartkosten werden gesubsidieerd door de Provincie Oost-Vlaanderen. 

Gemeentes die een Op Wielekes willen opstarten vinden hier meer info

De project werd onderdteund door de Provincie Oost-Vlaanderen
 

Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen:
  • Toegevoegd: 07/02/2018
    Jouw partner: Mpact
    Aanbod voor: Lokaal bestuur, School, Vereniging

    Op Wielekes is een bibliotheek voor kinderfietsen. Via een abonnement heeft ieder kind toegang tot een goede en kwalitatieve kinderfiets op maat. Op Wielekes kan ingebed worden in een buurtgroep, ingericht worden door een gemeente, aangeboden worden door een school of andere. Mpact vzw begeleidt de opstart van een Op Wielekes-depot in jouw gemeente tot aan de opening zodat deze daarna een zelfstandige doorstart kan maken.