U bent hier

Op Wielekes Evergem opende de deuren

Bron: 
De Transformisten
De Transformisten

Op Wielekes is een bibliotheek van kinderfietsen. Gezinnen kunnen tegen een kleine vergoeding lid worden en een degelijke kinderfiets lenen. Wordt de fiets te klein, dan kunnen ze die inruilen voor een groter exemplaar. Zo kan ieder kind op elk moment, op een eenvoudige en goedkope manier, beschikken over een kinderfiets op maat. Het project zorgt er verder voor dat er minder fietsjes staan weg te roesten in een kelder. Het zorgt dus voor een kleinere afvalberg. 

Op 12 juni opende ook in Evergem een Op Wielekes de deuren. De opstart van Op Wielekes in Evergem werd begeleid door De Transformisten. Coördinator Duurzaamheid Kathleen Dewulf vertelt hoe dit verliep:

“Bij de start van het traject nodigden we alle lokale verenigingen, geïnteresseerde burgers, scholen en fietsenmakers uit op een infosessie. Met de de geïnteresseerden vormden we vervolgens een kerngroep. In die groep waren ook de sociale dienst, jeugddienst en Huis van het Kind vertegenwoordigd. Ook de Kringwinkel Ateljee werd van in het begin betrokken. Zo konden we snel tot gedragen keuzes komen over de locatie van het depot, de aanpak van de fietsdonaties, de afspraken rond fietsherstellingen met de Kringwinkel en met lokale fietshandelaars, het financieel beheer van Op Wielekes, de uitwerking van het huishoudelijk reglement en de vrijwilligerswerking. Van bij het begin lanceerden we een oproep naar fietsen en vrijwilligers. Zo verzamelden we vlot de nodige fietsen en vrijwilligers om van start te gaan.” 

Dit project werd ondersteund door de Provincie Oost-Vlaanderen.
Gemeentes die een Op Wielekes willen opstarten vinden hier meer info

 

Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: