U bent hier

Onderwijsnetten promoten samen veilig fietsen naar school

Bron: 
De Standaard 25 april 2017
Originele titel: 
Eerste gezamenlijk fietsexamen voor basisscholen in Vilvoorde
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.

'Op deze manier willen we de leerlingen aanzetten om de fiets te gebruiken als vervoersmiddel.’
Onderwijsschepen Jo De Ro (Open VLD)

ONDERWIJSNETTEN PROMOTEN SAMEN VEILIG FIETSEN NAAR SCHOOL

Eerste gezamenlijk fietsexamen voor basisscholen in Vilvoorde

Nog tot 28 april leggen 720 leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar een fietsexamen af en trachten ze hun fietsdiploma te behalen. De verschillende onderwijsnetten in Vilvoorde organiseren de proef voor het eerst samen.
In het verleden organiseerde elke Vilvoordse school een eigen fietsexamen op de openbare weg. Dat zorgde voor heel wat werk bij politie en stadsdiensten. Om alles veiliger te laten verlopen, wordt nu een gezamenlijk fietsexamen georganiseerd voor alle Vilvoordse basisscholen.
Door de samenwerking met de politiediensten, de gemeenschapswachten, de stadsdiensten en de verschillende scholen kunnen de leerlingen veilig en vlot Vilvoorde per fiets verkennen en ondertussen hun rijbekwaamheid inoefenen. Toezichters op de weg staan in voor de veiligheid van de leerlingen en beoordelen hun vaardigheden.
Onderwijsschepen Jo De Ro (Open VLD) legde als eerste het parcours af. Hij is heel trots op de samenwerking tussen de verschillende netten.

Tijdens het fietsexamen leggen de kinderen eerst een behendigheidsparcours af op de Tyndaeleparking. Zo moeten ze tussen kegeltjes slalommen, bochten nemen en met één uitgestoken arm de bedoelingen al rijdend kenbaar maken. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Kinderen die uit een land zonder fietscultuur komen, leren hier soms pas fietsen als ze 11 en 12 jaar oud zijn. De scholen begeleiden hen daarin en stellen zelf fietsen beschikbaar voor wie er geen heeft,’ zegt De Ro.
‘Als ze in de behendigheidsproef slagen, moeten ze zelfstandig een route van zeven kilometer afleggen die langs iedere secundaire school van Vilvoorde gaat. 

Fietsen op je twaalfde

In totaal nemen dit jaar veertien scholen deel, goed voor zo’n 720 leerlingen. De twee stedelijke scholen uit Koningslo zijn er niet bij. De afstand tot Vilvoorde centrum is voor hen te ver. De schepen zoekt tegen volgend jaar een oplossing. Zo kan ieder het centraal fietsexamen afleggen. (jd)