U bent hier

OCMW Menen deelt liftbus

Bron: 
OCMW Menen
OCMW Menen

Het OCMW van Menen start als eerste in West-Vlaanderen met het autodeelproject AVIRA, autodelen voor iedereen met rolstoelvriendelijke auto’s.

Dit project, een initiatief van Autodelen.net, Taxistop en Pegode vzw (die ondersteuning biedt aan mensen met een beperking) heeft als doel om aangepaste (rolstoelvriendelijke) wagens die aangekocht werden door voorzieningen ter beschikking te stellen van mensen die geconfronteerd worden met een mobiliteitsbeperking. In Menen start het OCMW met het uitlenen van een liftbus. 

OCMW 

Renaat Vandenbulcke, OCMW-voorzitter van Menen: “Met het OCMW van Menen stellen we op een laagdrempelige manier een liftbus ter beschikking aan mensen met een mobiliteitsbeperking. De wagen is aangepast met een lift en dus geschikt voor rolwagenvervoer. Omdat het OCMW deze wagen niet constant gebruikt, werd er besloten deze de rest van de dag in te schakelen in een autodeelsysteem. Op die manier kunnen mensen met een beperking die er nood aan hebben er gebruik van maken.” 

Avira-project 

AVIRA en het OCMW van Menen hopen mensen met een mobiliteitsbeperking aan te spreken en hen het recht op basismobiliteit te garanderen. Op die manier draagt AVIRA en het OCMW van Menen bij tot de maatschappelijke participatie van personen met een beperking. Een betaalbaar rolstoelvriendelijk voertuig dat op lokaal vlak gedeeld wordt, kan voor verschillende doelgroepen een oplossing bieden: ouderen, chronisch zieken, personen met beperkingen, …Bovendien zorgt het delen van rolstoelvriendelijke voertuigen voor een doordacht autogebruik, meer open ruimte en een daling van de CO2-uitstoot. Ook particulieren die een rolstoelvriendelijke wagen willen delen kunnen instappen in dit project. 

Hoe werkt het 

Wie aan autodelen wil doen, kan de wagen online of ter plaatse in het Lokaal Dienstencentrum (LDC) Allegro in Menen reserveren. Het openen en sluiten van de wagen gebeurt aan de hand van een badgesysteem (i.s.m. Cambio - autodelen). Er wordt gewerkt met een tarief waarbij 75 euro waarborg wordt gevraagd, 40 cent per gereden kilometer en per uur 2 euro. “Concreet maak je als gebruiker een afspraak via een contract met ons OCMW, reserveer je de wagen en na gebruik betaal je het aantal gereden kilometers. Om deel te nemen volstaat het langs te komen bij ons LDC Allegro. 

Alle info op www.ocmwmenen.be/autodelen


Om te reageren op artikels dien je eerst te registreren of in te loggen.