U bent hier

Nieuwe Gentse coöperatie lost problemen van eigenaars en kwetsbare huurders op

Bron: 
De Standaard 19 januari 2018
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.

In de Gentse Rabotwijk is het startschot gegeven voor Het Pandschap, een opmerkelijk initiatief gericht op mensen die een leegstaande woning bezitten, maar geen geld om ze te renoveren. Die coöperatie renoveert op haar kosten een woning. Maar dan moet die wel 27 jaar lang via het OCMW worden verhuurd.

VAN ONZE MEDEWERKER GEERT NEYT

 

GENT Steeds minder alleenstaanden en gezinnen vinden nog een betaalbare huurwoning in Gent. De huurprijzen zijn in vijftien jaar verdubbeld. Het sociaal verhuurkantoor van het OCMW heeft de handen vol. Het aantal beschikbare woningen (235) zou op zijn minst moeten verdubbelen om aan alle vragen naar onderdak te voldoen.

Tegelijkertijd laten steeds meer eigenaars hun Gentse pand verkommeren omdat het er te slecht aan toe is om te verhuren. Volgens de dienst Toezicht staan 373 bewoonbare panden al langer dan een jaar leeg. Ze brengen niets op, integendeel: de eigenaar wordt ervoor beboet.

Brug slaan

Enkele sociaal bewogen architecten en ingenieurs hebben een systeem gevonden om een brug te slaan tussen de beide groepen: de coöperatieve vennootschap Het Pandschap.

Dit is geen alleenzaligmakende oplossing voor het huurprobleem in onze stad,’ zegt OCMW-voorzitter Rudy Coddens (SP.A), ‘maar het zal zeker helpen de druk op de woonmarkt te verlichten.

Hoe die werkt? oprichter en coöperant Bert Van den Broele: ‘U geeft uw pand 27 jaar in erfpacht aan ons. Wij renoveren het, u hoeft daar geen cent in te steken. Het afgewerkte pand geven we door aan het OCMW, dat het verhuurt aan de kwetsbaarste mensen. Het OCMW zoekt een huurder voor negen jaar. Met het huurgeld worden de renovatiekosten terugbetaald – pas daarna ontvangt u uw eerste huur. Ondertussen onderhoudt het OCMW uw pand en op het eind van de rit wordt het netjes teruggegeven aan u of uw erfgenamen.

Belangrijk: het OCMW waarborgt dat u de huur iedere maand ontvangt, zelfs als de huurder even niet betaalt.

Vijftien per jaar

Het Pandschap hoopt vijftien woningen per jaar te kunnen opknappen en door te schuiven naar het sociaal verhuurkantoor. ‘In Brussel werkt een gelijkaardig systeem al voor tweehonderd woningen’, zegt Van den Broele.

‘Dit is geen alleenzaligmakende oplossing voor het huurprobleem in onze stad,’ zegt OCMW-voorzitter Rudy Coddens (SP.A), ‘maar het zal zeker helpen de druk op de woonmarkt te verlichten.’

www.pandschap.be