U bent hier

Leuvense Materialenbank opent de deuren

Bron: 
HLN 28 januari 2021
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.
Foto Materialenbank Leuven

Vandaag openden de stad Leuven en Atelier Circuler officieel de deuren van de Materialenbank. Die verkoopt gerecupereerde bouwmaterialen die vzw Atelier Circuler ‘gered’ heeft uit oude gebouwen. Daarnaast voorzien EcoWerf en De Kringwinkel ViTeS een structurele instroom van ‘afgeschreven’ materialen.

“Om van Leuven een circulaire stad te maken, moeten we zoveel mogelijk materialen en grondstoffen hergebruiken. Dankzij de Materialenbank belanden waardevolle materialen niet langer op de afvalberg maar krijgen ze een tweede leven”, vertelt schepen van Afvalbeleid Thomas Van Oppens (Groen). “Op termijn willen we zelfs tijdelijke materialenbanken op grote werven in de stad inrichten om zo van hergebruik het nieuwe normaal te maken. We creëren met dit initiatief een gesloten kringloop en voorkomen dat er nieuwe kostbare grondstoffen ontgonnen moeten worden.” Meer informatie op www.materialenbankleuven.be.

Bart Mertens

Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: