U bent hier

Landbouwproject 'Het Boerencollectief' van start in Afsnee op OCMW grond

Bron: 
Stad Gent
Stad Gent

De Stad Gent ziet dit project ook als een kans om te leren hoe gronden in de stadsregio ingezet kunnen worden om de korte keten verder uit te bouwen.

Op 1 februari 2018 is het duurzame landbouwproject Boerencollectief van start gegaan in Afsnee. Daar stelt het Gentse OCMW 10 hectare vruchtbare landbouwgrond van haar eigendom ter beschikking aan de Stad Gent. De Stad geeft deze grond op haar beurt in bruikleen voor minstens 9 jaar. De landbouwers van het Boerencollectief deden het beste voorstel na een oproep van de Stad Gent om een stadsgericht landbouwproject op te zetten, waarin ook kansen gecreëerd worden voor sociale tewerkstelling.

Het Boerencollectief

Het Boerencollectief is een samenwerking tussen veehouderij Steven De Roo en biolandbouwers Maarten Cools en Wim Michels die een zelfplukboerderij zullen opstarten met groenten en 'kleinfruit'. De landbouwers werken samen met De Moester vzw, Boerderijschool vzw, Natuurpunt Gent en Los Compañeros. De partners gaan samen op zoek naar Gentse klanten die geïnteresseerd zijn in lokaal voedsel en dat willen aankopen via een jaarlijks oogstaandeel van de boerderij. Daarnaast wordt ook een deel van de percelen ingezet voor de uitloop van melkvee, en wordt er een sociaal tewerkstellingsproject opgezet, waar maatschappelijk kwetsbare mensen worden opgeleid.

Een zelfplukboerderij, een lokale melkveehouder en geëngageerde bewoners slaan de handen in elkaar

'Voor jonge landbouwers vormt de toegang tot grond één van de grootste uitdagingen. Daarom slaan het OCMW Gent en de Stad Gent de handen in elkaar om deze 10 hectare grond in Afsnee te ontsluiten voor een korte keten project gericht op de stedelijke afzetmarkt. Het feit dat twee nieuwe landbouwers samenwerken met een reeds actieve landbouwer vormt bovendien een grote meerwaarde bij dit project. Op die manier vormt dit project een nieuwe mijlpaal in het verduurzamen van het Gentse landbouwsysteem en pionieren we opnieuw in Vlaanderen.'

Tine Heyse, schepen van Milieu, Klimaat en Energie

Afsnee - in vogelvlucht ongeveer 6 km van het centrum van Gent -  is een landelijke en groene deelgemeente van Gent, slechts enkele kilometers verwijderd van het Gentse stadscentrum en een ideale locatie voor het ontwikkelen van een stadsgericht landbouwproject binnen de korte keten-filosofie. Maarten Cools en Wim Michels, twee jonge biolandbouwers met jaren ervaring op het veld, gaan samenwerken om op de Goedingekouter een brede landbouwonderneming te starten die perfect aansluit op de vraag van Stad Gent en OCMW Gent en die realistisch en economisch leefbaar is: Bioboerderij De Goedinge.

Samen met lokale landbouwer Steven De Roo, De Moester vzw, Natuurpunt Gent en enkele geëngageerde bewoners kiezen ze voor een inspirerend project dat lekker en lokaal voedsel zal opleveren voor de Gentenaars. De partners kennen elkaar al jaren en zagen in deze projectoproep de ideale kans om samen een landbouwproject uit te bouwen dat op vele vlakken een voorbeeldproject kan worden. De lokale verankering staat hier centraal. Zo zal Bioboerderij De Goedinge samenwerken met het familiale melkveebedrijf ‘De Roo’ - sinds generaties aanwezig op de Goedingekouter. De plannen van ‘De Roo’ en ‘De Goedinge’ worden op elkaar afgestemd en verenigen zich in de hoeve aan de rand van de OCMW-percelen, die ter beschikking gesteld wordt door lokale bewoners Caroline Vanhauw en Vincent Hebbelynck.

Gentenaars in verbinding brengen met voedsel op hun bord

'Het OCMW van Gent kiest voor zijn patrimonium voor 2 overwegingen: Enerzijds investeren in sociaal patrimonium. Anderzijds maximale maatschappelijke opbrengst. Voor deze OCMW-gronden op de Goedingekouter kiest het OCMW voor een stadsgericht landbouwproject met sociale tewerkstelling waar bovendien nog eens aandacht is voor educatie en natuur.'

Rudy Coddens, OCMW-voorzitter en schepen voor Werk

De hoeve wordt hét ontmoetingspunt van dit brede landbouwproject, met plaats voor een hoevewinkel, een boerderijschool en een boerderijscouts. De zelfpluk-werkwijze, die ook op andere plaatsen in Gent haar succes bewijst,  zal samen met de landbouw- en natuureducatie de Gentenaars rechtstreeks in verbinding brengen met het voedsel op hun bord.

In nauwe samenwerking met activiteitencentrum De Moester wordt sociale tewerkstelling uitgerold en samen met Natuurpunt Gent wordt op dit bijzondere kouterlandschap een biodiversiteits- en akkervogelplan verwezenlijkt. Daarnaast kunnen Gentse scholen via de Boerderijschool vzw boerderijtrajecten volgen, waarbij leerlingen een seizoen lang het veld opgaan: van zaaien tot oogst.

Het landbouwproject draait om het delen van een stuk geschiedenis, het bewaren van de schoonheid en de rijkdom van het kouterlandschap, samen met enthousiaste mensen die de ambitie hebben om een steentje bij te dragen aan onze maatschappij.

Het Boerencollectief zoekt Gentenaars met goesting

De initiatiefnemers organiseren binnenkort een aantal infomomenten voor geïnteresseerden. Gaande van: wat zijn de plannen op de kouter in Afsnee, welke activiteiten worden er georganiseerd en op welke manier kan men betrokken worden. Bioboerderij De Goedinge zal uitleggen hoe hun zelfpluksysteem werkt; een landbouwsysteem waarin de klanten ook leden zijn en oogstaandeelhouders van het bedrijf. Dat maakt dat zowel de oogst als de kosten onder alle betrokkenen worden gedeeld.

Infomomenten

  • Donderdag 15 februari om 20 uur: DAC De Moester, Putstraat 16, 9051 Sint-Denijs-Westrem
  • Donderdag 22 februari om 20 uur: Freinetschool De Sterre-Spits, Maaltebruggestraat 185, 9000 Gent
  • Zaterdag 3 maart om 14 uur, ontmoetingscentrum De Graet Sint-Kristof, Afsneedorp 20, 9051 Afsnee