U bent hier

LAMA methodiek. Kindvriendelijke schoolomgeving Wachtebeke wint de Verkeersveiligheidsprijs

Bron: 
Voetgangersbeweging
Het project ‘Even uit de vaart, kindvriendelijke schoolomgeving aan de Langelede’ wint de Verkeersveiligheidsprijs 2021. Het is het resultaat van de samenwerking tussen onze organisatie (Voetgangersbeweging/Octopusplan), de gemeente Wachtebeke, de Langeledeschool en de buurt met steun van de provincie Oost-Vlaanderen. Tijdens de openingssessie van het Vlaams Congres Verkeersveiligheid op 16 maart 2021 werd de winnaar bekend gemaakt!
 
Maak hieronder alvast kennis met dit mooie project!
 
Sinds het schooljaar 2019-2020 begeleidt de Voetgangersbeweging de gemeente Wachtebeke bij een project aan de Langeledeschool. Het project wordt gesteund door de provincie Oost-Vlaanderen. Het doel: een veiligere en meer kindvriendelijke schoolomgeving.
 
De school ligt in een landelijke omgeving met veel groen en water in de buurt. Ondanks de rustige ligging leidden de piekuren aan de school vaak tot drukke en onveilige situaties. Bovendien stond de publieke ruimte aan de schoolpoort voornamelijk in het teken van bereikbaarheid met de auto en parkeergelegenheid. Dat moest veranderen, vond de school.
 
LAMA CO-CREATIE
 
Leerlingen, (groot-)ouders, het buurtcomité en het schoolteam gingen aan de slag met de LaMA-methodiek, een speelse methode om samen met burgers op zoek te gaan naar creatieve mobiliteitsoplossingen. Het uitgangspunt van de ideeën was de visie Schoolomgeving 2.0 van het Octopusplan: in een kindvriendelijke schoolomgeving is er aandacht voor groen, beweging, ontmoeting en duurzame mobiliteit.
 
EEN NIEUWE, KINDVRIENDELIJKE SCHOOLOMGEVING
 

Deze plek is niet alleen bedoeld als meerwaarde voor de school, maar zeker ook voor de buurtbewoners, fietsers en wandelaars.

De nieuwe schoolomgeving moet te voet gaan en fietsen stimuleren. Er kwamen bloembakken tegen foutparkeren, een fietsstraat, een fietsenstalling voor ouders en een breed, kleurrijk zebrapad. De gemeente plaatste avontuurlijke speeltuigen waar kinderen van de school en uit de buurt kunnen spelen en bewegen. Tegenover de school maakte een groot stuk van de parking plaats voor een fijne ontmoetingsruimte. Ouders en buren bouwden er samen een ontmoetingsplek in de vorm van een boot, een verwijzing naar de boten die vroeger langs het Langeledekanaal voeren.
 
In de nieuwe schoolomgeving staat spelen, keuvelen, picknicken en genieten van de rust en de natuur centraal. Deze plek is niet alleen bedoeld als meerwaarde voor de school, maar zeker ook voor de buurtbewoners, fietsers en wandelaars.
 
Ontdek ook de andere genomineerden op: https://www.vlaamscongresverkeersveiligheid.be/vvp21/
 
"In de drie projecten die genomineerd werden voor de Vlaamse Verkeersveiligheidsprijs 2021 staan samenwerking en participatie centraal. Het is heel fijn om te zien dat verkeersveiligheid niet uitsluitend een top-downverhaal is, maar dat ook weggebruikers en inwoners meewerken aan veiliger verkeer en duurzame mobiliteit. Deze initiatieven kunnen andere overheden en organisaties in Vlaanderen alleen maar inspireren. Bij deze wens ik de drie genomineerden alvast heel veel succes toe met hun project!" –Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters
 
Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen:
  • Toegevoegd: 24/03/2020
    Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur

    Mobiliteitsproblemen aanpakken doe je best slim, betrokken en participatief. LaMA is een methode van Netwerk Duurzame Mobiliteit die mensen aanspoort nieuwe oplossingen te bedenken voor vastgeroeste problemen. In de LaMA-academie volg je een coachingstraject volgens het train-thetrainer-principe waarbij jouw gemeente de kennis verwerft om zelf trajecten op te zetten, in functie van de opmaak of uitvoering van je lokaal mobiliteitsbeleid. Kers op de taart: de oplossingen worden ook écht getest, geëvalueerd en bijgestuurd.