U bent hier

LabLand zoekt gemeenten voor Coöperatieve Buren

Bron: 
Labland vzw
De komende tien jaar zal de bevolkingsgroei verder toenemen. Opvallende trends daarbij zijn de groei van het aantal 67 plussers en de veranderende samenstelling van de huishoudens. Hoe zorgen we ervoor dat we zoveel mogelijk duurzaam, comfortabel en betaalbaar kunnen (blijven) wonen, zonder nieuwe open ruimte aan te snijden? LabLand vzw werkte een renovatiemodel uit om deze uitdagingen mee aan te pakken.  
 
Vrijstaande woningen verbouwen voor de toekomst
 
Coöperatieve Buren is een renovatiemodel om verouderende, vrijstaande woningen te verbouwen voor de toekomst. Door ze energetisch te renoveren richting de klimaatdoelstellingen van 2050, maar ook door deze veelal grote woningen aan te passen aan de huidige en toekomstige woonwensen van steeds meer diverse bewoners. Denk daarbij aan zorgnoden voor senioren, het anders indelen van de beschikbare ruimte tot bijvoorbeeld een bijkomende en betaalbare woning voor een jong gezin, maar evengoed aan het gemeenschappelijk gebruik van bepaalde ruimtes zoals een tuin, een logeerkamer, een wasplaats of een hobbyruimte. 
 
Coöperatieve buren richt zich specifiek op goed gelegen wijken die gebouwd zijn omstreeks de jaren 1970 en 1980. Doorgaans liggen deze wijken vlakbij stads- of dorpskernen en dus dichtbij alles wat je nodig hebt in het dagdagelijkse leven: winkels, horeca, scholen, gezondheidszorg, openbaar vervoer, parken of cultuur- en sportinfrastructuur. Het model vertrekt vanuit minimaal twee buren die onderzoeken hoe ze samen kunnen renoveren. Onderstaand beeld is een typevoorbeeld van een project van Coöperatieve Buren. Al zijn er uiteraard ook verschillende andere scenario's denkbaar.   
 

Het model vertrekt vanuit minimaal twee buren die onderzoeken hoe ze samen kunnen renoveren.

 
LabLand begeleidt de betrokken buren in hun zoektocht om samen te renoveren en het vertalen van hun woonwensen in een architecturaal voorontwerp. Met steun van de Provincie Oost-Vlaanderen kan LabLand inwoners van Oost-Vlaanderen een gratis voorstudie aanbieden. We bekijken ook telkens vrijblijvend de optie  om samen te werken met Wooncoop.   
 
Hoe Coöperatieve Buren ondersteunen als gemeente?  
 
LabLand is op zoek naar vooruitstrevende gemeenten die mee willen onderzoeken hoe Coöperatieve Buren kunnen bijdragen tot kwalitatief verdichten. Dat kan door te helpen zoeken naar geïnteresseerde bewoners, als door constructief samen te werken tijdens het totstandkomen van het voorontwerp.   Interesse of meer info gewenst? Neem contact op met merijn@labland.be   
Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen:

Hoe kan Labland vzw jouw gemeente helpen?