U bent hier

Kortrijk brengt ruilinitiatieven samengebracht in Deelfabriek

Bron: 
De Standaard 14 september 2017
Originele titel: 
Ruilinitiatieven samengebracht in Deelfabriek
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.

Boormachine, nieuwe blouse of een jeans die te klein geworden is? Verschillende burgerinitiatieven bieden ze te leen of te ruil aan. Het OCMW van Kortrijk brengt alle deel- en ruilverenigingen vanaf vrijdag samen onder één dak in de Damastweversstraat.

In die ‘Deelfabriek’ komen de gereedschapsbibliotheek, de Instrumentheek, twee ruilwinkels, fietshersteldienst de Fietskeuken en een boekendeelkast. ‘Omdat die burgerinitiatieven allemaal verspreid lagen, kregen ze minder zichtbaarheid’, legt voorzitter Philippe De Coene (SP.A) uit. De initiatieven zullen voortaan gesteund worden door vrijwilligers van het OCMW. Via een doorverwijssysteem wil men ook de drempel voor kansengroepen verkleinen.

Het OCMW investeerde vijftienduizend euro om elk initiatief een plaatsje te bieden op de benedenverdieping van de loods van vzw Effect. Volgend jaar komt er nog ‘op WieleKes’, een ruilsysteem voor deelfietsen, maar dan is er zo goed als geen plaats meer. ‘Een vaste standplaats kan niet meer, maar niets sluit uit dat we maandelijks een plaatsje aanbieden of af en toe een pop-up creëren’, zegt coördinator Ruben Derhore.

Vlak naast de Deelfabriek komt een ontmoetingsruimte voor de buurtbewoners. ‘We willen ook de sociale cohesie in de buurt versterken, het gaat hier dus niet alleen om materiaal’, zegt De Coene nog. (djr)