U bent hier

Inwoners Oudenaren kunnen vanaf 2021 subsidie krijgen om woning 'te vergroenen'

Bron: 
HLN 21 december 2020
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.
Foto Dialoog
Inwoners van Oudenaarde die een groendak, regenwaterinstallatie of infiltratievoorziening aanleggen, kunnen vanaf 2021 een subsidie aanvragen. "We willen onze inwoners motiveren om hun woning te vergroenen", zegt burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld). 
 
De nieuwe subsidie kadert in het burgemeestersconvenant dat het stadsbestuur deze zomer heeft ondertekend. Een van de aandachtspunten is klimaatadaptatie, of de aanpassing van onze omgeving om met de gevolgen van klimaatverandering om te gaan. "Er ligt een zware druk op onze grondwaterlagen door de combinatie van klimaatverandering en de toenemende verharding en een hoog waterverbruik", vertelt De Meulemeester. "Het is dus noodzakelijk dat we inspanningen leveren om voldoende water van goede kwaliteit te hebben." 

Particulieren die zelf inspanningen doen om de grondwatervoorraad te beschermen, zullen hier vanaf 2021 voor beloond worden. "Kleine ingrepen kunnen al een groot verschil maken. Zo kunnen huishoudens een regenwaterinstallatie of infiltratievoorziening aanleggen. Ook een groendak helpt, want het houdt het regenwater vast, zodat het weer kan verdampen", legt de burgemeester uit. 

Wie een groendak aanlegt, kan 25 euro per vierkante meter recupereren met een maximum van 5.000 euro. Voor hemelwaterinstallaties is 225 euro voorzien voor de aansluiting van minstens één toilet of wasmachine en 75 euro voor de aansluiting van minstens één vrijstaande kraan. Voor een infiltratievoorziening kunnen inwoners een subsidie van 300 euro krijgen. De voorwaarden die vasthangen aan de subsidie zijn opgenomen in het subsidiereglement dat op de gemeenteraad is goedgekeurd. (LDO) 
Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen:
  • Toegevoegd: 23/03/2020
    Jouw partner: Dialoog
    Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur

    Je toilet doorspoelen, de auto wassen, de planten water geven,… Daar mogen we eigenlijk geen kostbaar leidingwater aan verspillen. Regenwater inzetten verlaagt bovendien de waterfactuur. Dialoog geeft gratis info over regenwateropvang aan je inwoners. Ze zetten voor de voor- en nadelen van regenputten en groendaken op een rijtje, en geven tips om eraan te beginnen.