U bent hier

Interview Tobias Leenaert. ‘Tegen radicale veganisten zeg ik: wees niet zo’n eikel’

Bron: 
De Standaard 25 augustus 2017
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.

In zijn boek geeft Tobias Leenaert pragmatische tips om de wereld ­veganistisch te maken. ‘Zoek medestanders, in plaats van vijanden.’

VAN ONZE REDACTEUR  MAARTEN GOETHALS

BRUSSELToen hij als jochie op vakantie was in Frankrijk, schepte hij een emmertje vol dikkopjes uit de sloot. Hij wandelde trots naar het huisje van zijn ouders, maar viel onderweg. Gevolg? Al die wezentjes op de grond. Strubbelend. Stervend. ‘Ik voelde me echt slecht, verantwoordelijk. Dat medelijden met dieren is nooit overgegaan.’

Tobias Leenaert, Vlaanderens bekendste veganist, schreef een boek over wat hij als achtjarige altijd al intuïtief wist: dieren verdienen empathie. ‘Moreel gezien maken vegetariërs en veganisten op vlak van voeding een betere, meer bewuste keuze dan vleeseters. En op termijn zal iedereen overstappen naar alternatieven. Maar daarom moet ik nog niet de moraal­ridder uithangen.’

Uw recente boek, ‘How to create a vegan world’, kreeg vorige week zelfs ­applaus van muzikant Moby.

‘Hij en ik delen dezelfde idealen, dezelfde toekomstvisie. Dat hij mijn boek promoot, vind ik natuurlijk een grote eer; ik heb hem ook al een paar keer ontmoet. Maar hopelijk helpt het vooral de boodschap te verspreiden, die universeel blijft. Daarom schreef ik ook in het Engels en niet in het Nederlands, die afzetmarkt is te klein.’

In uw boek doet u vlees eten af als ‘triviaal’, terwijl het voor veel mensen nochtans onontbeerlijk blijft.

‘Ik heb tien jaar nodig gehad om de switch te maken. Ik was echt verslaafd aan vlees en zei altijd: ik begin morgen’
Tobias Leenaert

‘Een gebraden kip smaakt misschien lekker, maar dat beest ging wel zes weken door de hel. Met alle vervangers voorhanden vind ik dat niet meer te rechtvaardigen. Het culinaire genot gaat niet op tegen de extreme pijnen en ongemakken van het productieproces. Ik wil gewoon zo weinig mogelijk lijden in deze wereld. Rond pijn valt immers geen ideologie of narratief te bouwen. Wie die premisse niet aanvaardt, komt in het nihilisme terecht.’

Wat kan het levenspad van een kip een verstokte vleeseter nu schelen?

‘Als je echt in dialoog treedt met vleeseters, merk je dat de meesten niet onverschillig blijven bij al die ellende. Mensen geven om dieren, alleen nog onvoldoende om die empathie om te zetten in praktijk. En ik begrijp dat: vegetariër of veganist worden, kent ingrijpende, persoonlijke gevolgen. Zelf heb ik tien jaar nodig gehad om de switch te maken. Ik was echt verknocht, zeg maar verslaafd aan vlees, en zei altijd: morgen, ik begin morgen.’

Wat at u het liefst?

‘Steak au poivre. Een fractie binnen de vegan-beweging wil dat niet aanvaarden, dat mensen worstelen met vlees opgeven, en vinden die zwak en karakterloos. Tegen die radicalen zeg ik: leef je in, wees geen asshole.’

Van je collega-veganisten moet je het hebben.

‘Door zo zuiver in de leer en rigide te blijven, creëer je veel tegenstand. Als ik hier nu met het vingertje sta te zwaaien, en u vindt mij vreselijk en schrijft dat neer, dan breng ik de strijd veel schade toe. Dus roep ik in mijn boek op: wees niet zo principieel, maar eerder pragmatisch. Daarom maak ik ook uitzonderingen. Als ik ergens eten ga, vraag ik niet wat in het brood of in de wijn zit.’

Hoezo, wijn?

‘Om wijn te klaren, gebruiken veel boeren dierlijke ingrediënten. Als ik het niet weet, geef ik de wijn de voordeel van de twijfel. Of: als iemand voor mij lasagne maakt met ei, dan ga ik dat eten, omdat ik geen ambetante avond wil. Maar krijg ik een ganse schel kaas geserveerd of witte saus met kaas, dan pas ik wel. Niet om mij consequent te gedragen, maar omdat ik het niet lust.’

Voelt u zich een beter mens dan de rest?

‘Op het vlak van voeding vind ik wel dat ik bewuster leef. Dertigduizend jaar geleden was het voor de mens oké om zich niets van dierenleed aan te trekken. Maar met het cognitief en moreel apparaat van nu gaat dat niet meer. Nu is het onze plicht om ons te bekommeren om het lot van die totale andere. Binnen een halve eeuw bezien we de huidige vleesproductie als slavernij. Doctoraten en thesissen zullen over de vraag gaan: waarom zagen we dat niet in? Waarom wisten we niet wat er gebeurde, zoals bij de Joden destijds?’

Mag paardrijden nog in uw wereld?

‘Als dat paard afziet: liever niet. Voor alle duidelijkheid: ikzelf vind niet alle gebruik van dieren problematisch. Thuis hou ik bijvoorbeeld twee honden. Maar als use verwordt tot abuse, dan kom ik in opstand. Maar het blijft een complex gegeven. Wat met jagers die beesten afschieten die heel hard afzien door een ziekte? Daar ervaar ik minder problemen mee dan sommige collega-veganisten. Het is niet allemaal zwart of wit.’

Doodt u muggen?

‘Ha. Een klassieker. Sla ik ze dood, dan zegt u: u bent inconsequent. Dood ik ze niet, dan luidt het: fundamentalist.’

En?

‘Als muggen mij op de zenuwen werken, sla ik wild om mij heen.’
In uw boek vergelijkt u de vegan-strijd met die tegen racisme, en met het gevecht om meer rechten voor vrouwen en holebi’s.
‘Minder dierlijk leed zie ik als een kwestie van sociale rechtvaardigheid. Al kan het op minder politieke interesse rekenen. Links laat een electorale opportuniteit schieten. De N-VA ziet dat veel beter. Het zou natuurlijk ook makkelijker zijn, mochten die 65 miljard dieren in de vleesindustrie konden spreken. De vegan-beweging probeert een strijd te winnen zonder de stem van het slachtoffer.’

BIOGRAFIE
• Geboren op 3 augustus 1973
• Oprichter Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA)
• Bedenker Donderdag Veggiedag
• Geeft nu wereldwijd trainingen over veganisme

Tobias leenaert is oprichter van Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA)

EVA maakt het gemakkelijk om meer plantaardig te eten.
Kijk hier wat EVA kan doen voor jou als consument, bedrijf, professionele kok, school of stad.

Samenwerken met EVA als foodprofessional kan op verschillende manieren. Produceer je plantaardige producten? Bied je plantaardige maaltijden aan in je restaurant? Of wil je meer plantaardig koken in je grootkeuken? Ontdek hoe je kan samenwerken, er zijn verschillende opties.


Om te reageren op artikels dien je eerst te registreren of in te loggen.