U bent hier

Hooglede: Warmtenet in nieuwe megaverkaveling

Bron: 
De Standaard 16 december 2017
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.
In Brussel is een akkoord ondertekend voor de ontwikkeling van een warmtenet in de nieuwbouwwijk in de Honzebrouckstraat in Hooglede. Daar beginnen ze binnenkort met de bouw van 197 huizen, 48 appartementen en een gemeenschappelijk gebouw. Een verwarmingscentrale moet instaan voor de verwarming en het warme water in al die gebouwen.
 
Projectontwikkelaar Dumobil en warmteleverancier Veolia slaan nu de handen in elkaar. Dumobil bouwt de woningen, Veolia neemt de aanleg van het warmtenet, de warmteproductie en -levering en het beheer van de technische installaties voor zijn rekening.
 
Het project zal in twee fases verlopen. Vanaf 2018 begint de bouw en aanleg van de wijk, simultaan met het warmtenet. Via een circuit van buizen wordt de warmte verdeeld naar de woningen en de appartementen.
 
‘Voor de bewoners betekent dit een betaalbare en duurzame warmtevoorziening zonder dat de eindgebruiker moet instaan voor het onderhoud van zijn verwarming. We overwegen ook om burgerparticipatie mogelijk te maken, zodat de bewoners zich betrokken voelen bij het project’, luidt het bij Veolia.
 
De voorbije jaren is al heel wat te doen geweest rond de megaverkaveling, die op de grens van Roeselare en Hooglede komt. Daarbij speelt ook het kruispunt Rijksweg-Honzebrouckstraat een grote rol. Plannen voor een fietstunnel liggen al lang op tafel. ‘Maar voorlopig is daarover nog niets meer geweten’, aldus Rik Vanwildemeersch (CD&V), schepen van Hooglede. (bfr)