U bent hier

In Halle strijden negen ‘groene’ sportclubs voor het klimaat

Bron: 
De Standaard 18 oktober 2017
Originele titel: 
Negen ‘groene’ sportclubs strijden voor klimaat
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.

LEDEN MIKKEN OP KLEINERE ECOLOGISCHE VOETAFDRUK DOOR ENERGIEVERBRUIK EN AFVAL TE MINDEREN

Negen sportclubs uit Halle tonen als eco-sportieve club hoe ze de stad Halle kunnen helpen minder CO2 uit te stoten via duurzaam sporten met een kleinere ecologische voetafdruk.

HALLE  Halle is een van de vele gemeenten in Vlaanderen die zich engageerde om werk te maken van minder CO2-uitstoot, minder energieverbruik en een beter klimaat.
‘De stad kan zelf een aantal maatregelen nemen om het energieverbruik te reduceren en het afval te beperken. Echt duurzamer leven kan de stad echter niet alleen. Daarvoor is er een groter draagvlak nodig. Daarom zijn we in zee gegaan met sportclubs die zichzelf eco-sportief mogen noemen en meehelpen om de kar te trekken. Dat duurzaam sporten kan, hebben ze na een traject van twee jaar wel bewezen. We hopen dat onze zestig andere sportclub in hun acties inspiratie vinden om zelf ook een duurzame werking op te zetten’, zegt schepen van Sport Pieter Busselot (CD&V).

Geen wegwerpflesjes

De negen trekkers in duurzaam sporten zijn krachtbalclub Helios, turnkringen Populaire Halle en de Sint-Veroon Turnkring uit Lembeek, de Vaantjesduikers, Olympic Essenbeek, triatlonclub H3O, het Budo Research Centrum, Capoeira Vlaanderen en karateclub Black Eagle Halle. ‘We hebben samen aan een goedkoop tarief drinkbussen aangekocht zodat er geen wegwerpflesjes meer worden meegebracht. Ook fietsen en carpoolen wordt gepromoot’, zeggen Christine Deckx en Magda Steenhouwer van de turnkringen.

Krachtbal Helios gaat nog verder. ‘Enkel herbruikbare drankflessen met kraantjeswater zijn toegestaan. Dat geldt ook voor clubs die op wedstrijd komen bij ons’, zegt voorzitter Stef Denayer. ‘Leden die met de fiets komen, krijgen een bonnetje of zelfs een deel lidgeld terug. Dat werkt goed’, zegt Denayer. ‘Fietsers zijn nu in de meerderheid.’ Het jaarlijks streekbierenweekeinde sloot Helios af met slechts twee zakken restafval.
De stad Halle hing een prikbord in de inkomhal van sporthal De Bres waar sportclubs hun acties kunnen delen en anderen inspireren. (idp)