U bent hier

Halle. Dégage geeft autodelen nieuwe boost

Bron: 
Het Nieuwsblad 14 mei 2018
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.
Foto IDH

Het Gentse platform voor particulier autodelen Dégage is sinds kort ook actief in Halle. Halle is daarmee de eerste stad buiten de Gentse agglomeratie die het Gentse autodeelsysteem gebruikt. Momenteel rijden er in Halle vijf deelauto's rond. De vijf deelauto's van Dégage worden in Halle gebruikt door een twintigtal leden. Ter vergelijking: in Gent, waar Dégage al bijna twintig jaar bestaat, zijn er 140 auto's voor 1.400 gebruikers. Daarom gaat Dégage in Halle op zoek naar nieuwe leden.

Dégage faciliteert het autodelen en is een vrijwilligersorganisatie. Toch is autodelen niet nieuw in Halle. Al enkele jaren rijden er een paar particuliere deelauto's. “Dat gaat heel eenvoudig”, zegt Jan Haeverans, die mee aan de wieg stond van het initiatief. “Een eigenaar leent tegen betaling zijn auto uit aan derden op momenten dat hij hem zelf niet nodig heeft. Het systeem is kostendelend, iedereen wint er dus bij. De eigenaar omdat anderen meebetalen voor de kosten van zijn auto, de gebruiker omdat hij kan rijden zonder dat hij een wagen hoeft te bezitten. Alle kosten — brandstof, verzekering, taksen — worden verrekend in een kilometerprijs. Wie veel rijdt, betaalt dus een groot deel van de auto, en omgekeerd.”

Met de komst van Dé Gedeelde Autovloot Gent, kortweg Dégage, krijgt autodelen in Halle een nieuwe boost. Erik Dedobbeleer is vrijwilliger voor Dégage in Halle. “Als autodeler in Halle is het Gentse verhaal ons niet ontgaan. Toen we gingen kennismaken met deze vzw, klikte het meteen. Met als resultaat dat Dégage Halle mee aan boord wil nemen. Voor ons een mooie kans, omdat autodelen dankzij hun goed geoliede organisatie meer kan groeien en we zo kunnen bijdragen aan een alternatief voor de eigen auto, in combinatie met fiets en openbaar vervoer. De Gentenaars hebben al bijna twintig jaar ervaring met particulier autodelen. Ze hebben een performant systeem uitgedokterd en hebben een online platform dat ook in andere steden gebruikt kan worden.” Eigenaars en ontleners maken zich lid van Dégage, betalen eenmalig lidgeld en een waarborg, en sluiten een contract af met de organisatie. Daarna kunnen ze via de website auto's reserveren en de sleutel oppikken bij de eigenaar. Het aantal kilometers noteren ze in het systeem, waarna ze elk kwartaal een afrekening in de bus krijgen.

Op zoek naar nieuwe leden

De eerste Dégage-auto in Halle is actief sinds november vorig jaar. Intussen rijden er al vijf rond en zijn er een twintigtal leden. De deelnemers zijn enthousiast. Erik Dedobbeleer: “We zijn blij met de eerlijke tarieven bij Dégage. Het is immers geen commerciële organisatie. Ze draait grotendeels op vrijwilligers. En er is ook een extra bescherming bij schade, voor eigenaars en ontleners.” Nu gaat Dégage in Halle verder op zoek naar nieuwe leden. Want hoe groter de groep, hoe beter het systeem draait: is je favoriete auto bezet, dan vind je immers snel een andere in je buurt.

Dégage organiseert geregeld infosessies. Info op www.degage.be/infosessie, op halle@degage.be of op de Facebookpagina van autodelen in Halle. Ingrid Depraetere


Om te reageren op artikels dien je eerst te registreren of in te loggen.