U bent hier

Green Flag Award 2021 uitgereikt!

Bron: 
GoodPlanet
GoodPlanet

De medewerkers van het Vrijbroekpark mochten vandaag voor het eerst de Green Flag hijsen

Mechelen, 10 november 2021 –Vandaag werden in het Vrijbroekpark in Mechelen de jaarlijkse Green Flag Awards uitgereikt aan acht parken en groendomeinen. Green Flag is een internationaal label voor wereldwijd maar liefst 2300 duurzaam beheerde parken, in België beheerd door GoodPlanet.  Het Provinciaal Groendomein Prinsenpark in Retie en Vrijbroekpark in Mechelen zijn de nieuwkomers voor 2021. De andere Groene Vlag-parken zijn het Vrieselhof in Ranst, de Kesselse Heide in Nijlen, het Provinciaal Groendomein Rivierenhof in Deurne, De Averegten in Heist-op-den-Berg, het Prinsenpark in Retie -allen in beheer van provincie Antwerpen. Daarnaast is er ook het Park Vordenstein in Schoten in beheer van het Agentschap voor Natuur en Bos en tenslotte nog het Nachtegalenpark in Antwerpen in beheer van District Antwerpen.

De Green Flag parken worden gejureerd op een breed criterium: van groenbeheer tot klimaatadaptatie en toegankelijkheid.

De medewerkers van het Vrijbroekpark in Mechelen mochten vandaag voor het eerst de Green Flag hijsen en vertelden tijdens een korte wandeling over de inspanningen rond biodiversiteit en klimaatverandering in het park. Wat maakt zo’n groene vlag nu zo bijzonder? Anna Leonard, van Green Flag België, vertelt: “Het belang van groen in onze directe omgeving krijgt steeds meer aandacht. Kwalitatieve groene ruimtes en parken in de buurt geven mensen een aangename plek in de buitenlucht; ze zijn essentieel voor onze fysieke en mentale gezondheid. Duurzaam beheerde parken kunnen daartoe bijdragen.
 
De Green Flag parken worden gejureerd op een breed criterium: van groenbeheer tot klimaatadaptatie en toegankelijkheid. In het juryproces kunnen parkbeheerders, juryleden, medewerkers en vrijwilligers uitwisselen, elkaar inspireren en motiveren om verder te groeien. Zo werken we ondertussen ook met Green Flag Award-winnaars Rivierenhof en de Averegten samen in een project rond communicatie van parken naar personen met een beperking.”
 
Green Flag internationaal blaast dit jaar 25 kaarsjes uit. Het duurzaamheidslabel werd in 1996 gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk. Daar is het nu een vaste waarde. Milieuorganisatie en initiatiefnemer Keep Britain Tidy wil haar ervaring en expertise dan ook verder delen met buurlanden en landen wereldwijd. Het netwerk groeit elk jaar. Ondertussen wapperen er meer dan 2.300 groene vlaggen -in Australië, België, het Verenigd Koninkrijk, Finland, Duitsland, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noord-Ierland, Portugal, Ierland, Wales, Schotland, Spanje, Zweden, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en de VS. Dit jaar treedt Frankrijk voor het eerst toe tot de Green Flag-club met drie parken in Nantes.
Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen:
  • Toegevoegd: 22/03/2021
    Jouw partner: GoodPlanet
    Aanbod voor: Lokaal bestuur

    Groene ruimten die duurzaam beheerd worden? Je herkent ze aan een Green Flag. Dit kwaliteitslabel spreekt boekdelen: de groene ruimte is duurzaam gemanaged, toegankelijk voor iedereen, en het voldoet aan de behoeften van de gebruikers. Goodplanet reikt de Green Flag award uit om het harde werk van managers, medewerkers en vrijwilligers te erkennen en belonen. Bovendien moedig je goede praktijken aan door duurzaam beheer te promoten.