U bent hier

Gent. Wintercircus wordt CO2 neutraal met aardwarmte

Bron: 
De Standaard 28 februari 2018
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.
Foto Stijn Hosdez

VAN ONZE REDACTEUR SANDER LUYTEN

GENT Het Wintercircus moet tegen 2021 een prachtige demonstratie- en tentoonstellingsruimte worden met een ondergrondse concertzaal, een café en een restaurant. Zo ver zijn we nog niet, maar gisteren is wel begonnen met de installatie van de verwarming. Niet geheel onbelangrijk, zeker in tijden van vrieskou.

De stad Gent wil dat het Wintercircus van boven tot onder op een ‘groene’ manier wordt verwarmd en gekoeld. Zonder fossiele brandstof dus, en helemaal CO2-neutraal. Ze heeft daar een miljoen euro voor veil.

‘De duurzaamste manier om dat te doen, bleek een BEO-veld’, zegt schepen van Stadsontwikkeling Sven Taeldeman (SP.A). ‘BEO staat voor Boorgaten Energie Opslag, een techniek waarbij de temperatuur van de aarde wordt gebruikt voor verwarming en koeling van een gebouw.’

‘Het teveel aan warmte tijdens een concert wordt gebruikt om De Krook te verwarmen’ TINE HEYSE Schepen van Milieu

Om een boorgat te hebben, moet je boren en dat is wat gisteren gebeurde. Op de middag werd het eerste gat van 150 meter diep gemaakt. Er komen er zo nog 33. 

Uniek middenplein

Schepen van Milieu Tine Heyse (Groen): ‘De aarde is op die diepte constant 8 tot 10 graden warm. In die gaten komen buizen met water. In de zomer wordt dat water koeler door de ondergrondse temperatuur, en wordt het dus gebruikt om het gebouw af te koelen. In de winter wordt het water ondergronds opgewarmd en met een warmtepomp naar een hogere temperatuur gebracht om het gebouw te verwarmen.’

Het gebruik van grondwarmte is niet nieuw. Ziekenhuizen, musea en nieuwbouwprojecten in Gent passen het systeem ook toe.

Het gebruik van grondwarmte is niet nieuw. Ziekenhuizen, musea en nieuwbouwprojecten in Gent passen het systeem ook toe. De techniek wordt in het Wintercircus wel voor het eerst toegepast bij een overdekte publieke ruimte, namelijk het grote middenplein.

‘Helemaal uniek wordt het door de koppeling van het BEO-veld aan De Krook’, zegt Heyse. ‘Zo kan de overschot aan warmte, bijvoorbeeld tijdens een concert in het Wintercircus, worden gebruikt voor de verwarming van De Krook.’

Qua timing zit het Wintercircus op schema, zegt schepen Taeldeman nog. ‘Eind november moeten de extra funderingen klaar zijn en de leidingen gelegd zijn. In een tweede fase, tussen eind dit jaar en 2020, worden de ruimtes casco gezet. In de derde fase, werken de gebruikers hun ruimtes af en in 2021 wordt het Wintercircus in gebruik genomen.’

Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: