U bent hier

Encon bouwt één van de meest duurzame kantoorgebouwen in Europa

Bron: 
Encon

Het Limburgse advies- en ingenieursbureau Encon bouwt één van de meest duurzaamste kantoorgebouwen in Europa

Duurzaamheid en efficiëntie worden in elk aspect van het gebouw doordacht. In Infinity, zo heet het gebouw, zal bv de lokale verankering een rol spelen. Bij de selectie van leveranciers en materialen werd er specifiek op toegezien dat deze in de lokale regio worden geproduceerd. Naast deze materialenselectie is Infinity ook een pionier op vlak van management, energie, ecologie, vervuiling, afval, transport, water, en gezondheid en welzijn. Dankzij deze geïntegreerde aanpak zal Infinity als eerste KMO-gebouw in de wereld zowel het BREEAM als het LEED duurzaamheidscertificaat behalen.

Het gebouw produceert zijn eigen energie

Infinity, zo heet het gebouw, heeft zijn eigen windturbine die stroom levert voor het hele gebouw. Per jaar produceert deze windturbine ongeveer 4.000.000 kWh. Naast het gebouw zullen er bovendien 2 sun trackers staan. Dat zijn grote panelen gevuld met zonnepanelen die zich, net zoals zonnebloemen, altijd richten naar de zon. Deze zonnepanelen zullen ongeveer 25.000 kWh per jaar produceren. Om je een idee te geven: daarmee zouden we per jaar 1150 gezinnen van stroom kunnen voorzien. Bovendien zal een batterijsysteem ervoor zorgen dat de energie van de windturbine én de zonnepanelen door het gebouw zal verbruikt worden.

En energie voor de buurt

Het gebouw produceert per jaar dus ongeveer 4.025.000 kWh, terwijl we zelf slechts 2% van die energie nodig hebben. Zodoende produceert Infinity niet alleen elektriciteit voor eigen gebruik, maar ook voor de omliggende regio. 

Het gebouw zal het hoofdkantoor worden van Encon, maar biedt op termijn ook plaats aan start-ups die actief zijn rond energie en duurzaamheid. Daarnaast komt er een internationaal opleidingscentrum rond energie en blijft het kantoorgebouw ook een levend lab waarin nieuwe technieken worden uitgeprobeerd en getoond.

De oplevering voor Infinity is voorzien voor februari 2018.


Om te reageren op artikels dien je eerst te registreren of in te loggen.