U bent hier

Eerste koudenet van Vlaanderen komt in Janseniushof

Bron: 
ODE

In het Leuvense stadscentrum komt op en naast de ziekenhuissite, de Hertogensite, één van de grootste binnenstedelijke ontwikkelingen van Vlaanderen. Het Janseniushof grenst aan de zuidkant ervan met in totaal 103 stadswoningen en appartementen in aanbouw. Ze krijgen voor verwarming en koeling een aansluiting op een lage temperatuur energienet. Deze techniek wordt hier voor het eerst in Vlaanderen toegepast voor residentieel gebruik.

 

Energie uit grond- en rivierwater

Een groot deel van de Leuvense binnenstad zal op de meest ecologische manier van warmte voorzien worden. Carl Devlies, schepen RO.

Het grondwater van ongeveer 14°C komt van 70 meter diepte uit de grond en gaat voor verdere opwarming naar een warmtepomp en dan naar de wooneenheden. Na afkoeling pompt het systeem het grondwater terug in de grond. Het energienet zal ook bijkomende warmte uit het rivierwater van de Dijle trekken, om de temperatuur van de ondergrondse waterlaag op peil te houden. De lichte daling van de watertemperatuur van de Dijle heeft nog als voordeel dat het aantal algen in de zomer sterk vermindert.

Erik Van Hoof, CEO vastgoedontwikkelaar Resiterra: “Zo creëren we één van de meest ecologische woonwijken van Vlaanderen. En leuk detail: met de techniek kunnen we al die huiskamers niet alleen verwarmen, in de zomer zal je er ook mee kunnen koelen.”

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein gaf op donderdag 16 november de “go” voor de nodige boringen en spreekt van een voorbeeldproject voor Vlaanderen: “Het doel is om dit soort lage temperatuur energienetten op termijn te implementeren in verschillende steden over heel Vlaanderen.”

Op de aangrenzende Hertogensite zijn er plannen om met deze nieuwe techniek nog een tweede groter netwerk aan te leggen voor 500 wooneenheden. Carl Devlies, Schepen van Ruimtelijke Ordening: “Met ‘Leuven 2030’ werken we aan een stad zonder CO₂-uitstoot. Als we dit straks ook kunnen toepassen op de Hertogensite, zal een groot deel van de Leuvense binnenstad op de meest ecologische manier van warmte voorzien worden.

Geen CO2-uitstoot

Het ingenieursbureau Ingenium, dat het systeem mee ontwierp, benadrukt dat de lokale CO2-uitstoot op nul komt. Ter vergelijking: met klassieke gaswandketels zou elke woning of appartement jaarlijks 1 ton CO₂ uitstoten. Wel gebruikt het energienet nog elektriciteit als hulpenergie voor het rondpompen en voor de warmtepompen. Als dit groene stroom is, hangt daar ook geen CO2-uitstoot aan vast.