U bent hier

Duizenden bezwaarschriften redden de Groene Delle

Bron: 
De Standaard 12 september 2020
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.
Foto © Natuurpunt Limburg
Het Limburgse natuur­gebied de Groene Delle is gered. Minister Zuhal ­Demir ­begraaft de plannen om er industrie van te maken.
Yves Delepeleire
 
De Groene Delle blijft de groene spons van Limburg.’ Met die woorden kondigt de Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) aan dat ze de plannen voor de kap van een deel van het waardevolle ­natuurgebied de Groene Delle ten voordele van nieuw industrie­gebied definitief begraaft.
 
Tegen het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Zolder-Lummen-Zuid waren liefst 40.000 hand­tekeningen en 4.500 officiële ­bezwaarschriften ingediend. Een duidelijke boodschap, zegt Demir. Zelf wil ze niet zeggen dat ze een bocht maakt. ‘Je kan het ook een ­politicus noemen die een openbaar onderzoek ernstig neemt en luistert naar mensen’, zegt ze.
 
De Groene Delle is natte natuur – broekbos – wat Vlaanderen nog maar weinig heeft (DS 18 juli). Het is een belangrijk grondwaterreservoir en slaat heel wat CO2 op, waardoor het zowel in de strijd tegen de droogte als tegen de klimaat­opwarming belangrijk is.
 
Dat de Vlaamse regering dit jaar toch wilde doorgaan met de plannen om er industriegebied van te maken, komt omdat die plannen al lang meegaan: van 2004. Het natuur­gebied langs het Albertkanaal kwam toen al als ‘zoekzone’ voor nieuw ­industrie­gebied op de radar van het Economisch Netwerk Albertkanaal (ENA). Aanvankelijk zou 100 hectare gekapt worden. Omdat ze zich ­bewust was van de waarde van het natuurgebied, bereikte de Vlaamse regering dit jaar een compromis: een kwart van de Groene Delle zou nog worden ­ge­betonneerd, de rest zou worden ­bewaard en extra ­beschermd, verlies zou ook elders worden gecompenseerd. Maar ook dat bleek voor tienduizenden ­natuurliefhebbers ­onaanvaardbaar.
 
Symbooldossier
 
‘Dit dossier is al van 2004 aan de gang. Intussen kijkt iedereen ­anders naar de Groene Delle, een gebied met veel biodiversiteit en een grote sponsfunctie’, erkent Demir.
 
Ze beseft dat de Groene Delle een symbooldossier was geworden in de strijd tegen de droogte en ­klimaatopwarming en de plannen bovendien volledig indruisten ­tegen de Blue Deal waarmee de Vlaamse ­regering wil investeren in meer ruimte voor water. Zelf had Demir met haar strijd voor meer ­natuur ook vertrouwen gewekt bij natuur- en milieu­organisaties, dat ze dreigde te verliezen.
 
Die milieuorganisaties reageren dan ook verheugd op de beslissing. ‘Laat dit een eerste en belangrijke stap zijn richting een klimaat- en droogterobuust Vlaanderen’, zegt Natuurpunt.
 
Werkgeversorganisatie Voka ­reageert ontgoocheld. ‘In volle ­crisis zegt de Vlaamse regering dat ­het ENA-project voor te lachen was’, zegt Johann Leten, gedelegeerd ­bestuurder van Voka Limburg. ‘Dit zou 500 tot 600 jobs hebben opgeleverd. Wat voorlag, was een faire deal.’
 
 
Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: