U bent hier

Denderleeuw vervangt 2.500 armaturen door ledverlichting

Bron: 
Denderleeuw
Fred Debrock

De gemeente Denderleeuw en netbeheerder Eandis hebben samen een masterplan openbare verlichting uitgewerkt.

Dit masterplan zet in op energiezuinigheid, kostprijs en leefbaarheid, en formuleert keuzes voor een duurzaam en rationeel energieverbruik. In totaal zullen er 2500 armaturen vervangen worden door ledverlichting. Dit jaar nog zal in de Spoorweglaan, Tulpenlaan, Hoogstraat, Kouterbaan, wijk Ringlaan en A. De Brabanterstraat de bestaande verlichting vervangen worden door duurzame en energiezuinige verlichting. 

Openbare verlichting is in heel wat steden en gemeenten verantwoordelijk voor een groot deel van het elektriciteitsgebruik. In het kader van het Burgemeestersconvenant en het plan om tegen 2030 40% minder CO2-uitstoot te hebben op het grondgebied van Denderleeuw, wil de gemeente besparen op energieverbruik en ook –uitgaven. Met het masterplan willen we de CO2-uitstoot naar beneden halen en bijdragen aan een oplossing voor de klimaatuitdagingen. Daarnaast levert de investering op lange termijn ook een belangrijke financiële besparing op.

Samen met Eandis werd een masterplan voor de openbare verlichting in de regio Zuid-Intergem, waartoe ook Denderleeuw behoort, uitgetekend. Dit masterplan brengt onder andere het energieverbruik van de openbare verlichting in kaart, maar legt ook concrete keuzes vast afhankelijk van de behoeften op het grondgebied. Door de bestaande verlichting goed te analyseren en gericht te investeren, kan er zowel op energieverbruik als CO2- uitstoot bespaard worden. 

Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen:


Om te reageren op artikels dien je eerst te registreren of in te loggen.