U bent hier

Den Bell in Antwerpen krijgt groen dak en groen binnenplein: “We moeten als stad het goede voorbeeld geven”

Bron: 
Gazet van Antwerpen 24 oktober 2020
Foto VIBE

De stad wil eigenaars van platte daken overtuigen om te investeren in groene daken.

Den Bell, het stedelijk administratief centrum, zal nog voor 2024 een voorbeeld zijn van vergroening en ontharding. Het dak en het binnenplein worden volledig beplant. Op het dak komen zelfs terrassen, wandelpaden en een moestuin. “We hopen hiermee anderen te inspireren”, zegt Fons Duchateau (N-VA), schepen van Groen en Patrimonium.
 
Sacha Van Wiele
 
Alleen al in het gebied binnen de Leien, inclusief de Brederowijk en Antwerpen-Dam, zijn er 770.000 m2 platte daken. Dat is ongeveer 10% van de totale verharde oppervlakte. Als deze platte groendaken waren geweest, zou het gebied dat in 2016 overstroomde 30% minder groot geweest zijn. Dat berekende de KU Leuven. Groendaken kunnen niet alleen wateroverlast bij hevige regenval verminderen, ze kunnen ook de opwarming van de stad temperen. De stad wil eigenaars van platte daken overtuigen om te investeren in groene daken, en geeft zelf het goede voorbeeld. Zo wordt het dak van Den Bell, aan de Paleisstraat op het Antwerpse Zuid, een oppervlakte van 7.300 m2, volledig vergroend. Er komen terrassen, wandelpaden en zelfs een moestuin. Er zal 15.000 liter regenwater worden hergebruikt voor onder meer het sanitair van het administratief centrum. Of het dak toegankelijk zal zijn voor het publiek, moet nog worden bekeken, maar het zal minstens een semipubliek karakter hebben.
 
Ontharden
 
De stad Antwerpen wil ook het goede voorbeeld geven rond ontharden. Daarom zullen de 4.000 m2 tegels op het binnenplein van Den Bell worden uitgebroken om ook hier plaats te maken voor beplanting. Of het basketbalveld blijft of niet, is nog niet beslist. Het binnenplein is sowieso publieke ruimte.
 
Voor heel dit project beschikt de stad Antwerpen over een budget van 1,4 miljoen euro, waarvan 400.000 euro van Vlaanderen komt.
 
“In eerste instantie komen we met dit project tegemoet aan de nood voor meer groen in deze buurt”, zegt Fons Duchateau (N- VA), schepen van Groen en Patrimonium. “Daarnaast zijn er onze inspanningen naar meer groendaken en het wegwerken van verharde oppervlaktes. We willen nu zelf het goede voorbeeld geven door Den Bell grondig te vergroenen. We hopen zo anderen te inspireren om ons voorbeeld te volgen.”
Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: