U bent hier

De boskaart. Wat vindt de milieubeweging ervan?

Bron: 
De Morgen 23 mei 2017
Originele titel: 
Moratorium op kappen tot er een nieuwe boskaart is
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.

De Bond Beter Leefmilieu (BBL) wil wegens het uitblijven van een nieuwe boskaart een tijdelijk moratorium op het kappen van zonevreemd bos. De opschorting zou moeten gelden totdat de nieuwe boskaart is goedgekeurd.  "Zo ontstaat er geen rush op waardevolle bossen in bosvreemde zones, om snel nog te kappen."

"Bij een nieuwe boskaart moet meer aandacht gaan naar de grotere bossen en minder naar de kleinere snippers bos", zegt Erik Grietens, beleidsmedewerker Ruimte van BBL. De nieuwe boskaart moet volgens de milieuorganisatie ook samengaan met een duidelijke communicatie aan de eigenaars en correcte compensaties, om zo het maatschappelijk draagvlak voor bosbescherming te behouden. 

40.000 hectare
Daarnaast moet de problematiek ook in een ruimer geheel worden bekeken. "Op de gewestplannen staat meer dan 40.000 hectare aan onbebouwde woonzones. Om de verwachte bevolkingsgroei op te vangen, hebben we daarvan maar een derde nodig", legt Erik Grietens uit. 

"Door open ruimte te verkavelen buiten de stads- of dorpskernen, moet de overheid meer budget uitgeven voor aanleg en onderhoud van wegen en riolering, watervoorziening of elektriciteit. Alleen al voor riolering, loopt de rekening in de miljarden. We betalen ons gebrek aan ruimtelijke ordening cash aan rioleringen. Ook die kosten moeten mee in rekening worden gebracht bij het beschermen van bossen op slecht gelegen bouwgronden. Door die gebieden niet te ontwikkelen, worden die kosten vermeden."

Bos+: "Heel veel vragen"

Milieu- en natuurorganisatie Bos+ is niet verbaasd dat de regering beslist heeft de boskaart in te trekken. "Dat is de logica zelve, nu gebleken is dat dit instrument van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) vol fouten zat", zegt directeur Bert De Somviele. 

De Somviele is hard voor minister Schauvliege en zegt dat ze "haar eigen mislukking de voorbije zeven jaar zeer vakkundig heeft georganiseerd". "Het toppunt was wel de tweet van de minister waarin ze stelde dat ze 'blij was dat de redelijkheid was teruggekeerd'. Er zijn er die voor minder ooit op staande voet ontslag hebben gekregen", zegt hij. "Alleen blijven we nu achter met heel veel vragen over de timing van de nieuwe boskaart en welke criteria daarbij zullen gehanteerd worden."

"Ik heb de minister vandaag al horen zeggen dat ze 'de criteria wil herbekijken', maar dat is een leeg statement, dat kan alles en tegelijk niets betekenen", aldus De Somviele. "We zullen moeten teruggaan naar zeven jaar geleden om na te gaan wat ze ons toen hadden beloofd, namelijk een oplossing voor de waardevolle, maar bedreigde bossen. Intussen hebben we bij Bos+ al veel studiewerk geleverd. Dat willen we aanreiken om vlug tot een nieuwe kaart te komen, maar wel een die wat meer kwaliteit heeft dan het schabouwelijke werkstuk dat nu in de prullenmand is beland."

Bos+ pleit, net als Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu (BBL), voor een moratorium op boskap totdat er een nieuwe boskaart is. "Want we merken door de reacties vanuit een bepaalde politieke hoek dat sommigen pleiten voor een versoepeling van het ontbossingsverbod, en dat kan natuurlijk niet. Er mag niet vanuit een soort paniekreactie een trend komen om nu maar vlug te gaan ontbossen. Als dat zou gebeuren, schiet de Vlaamse regering in eigen voet."

Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: