U bent hier

De autodeelprijscalculator. Autodelen goedkoper tot 15.000 km per jaar

Bron: 
Autodelen.net
Autodelen is in veel gevallen stukken goedkoper dan een privéwagen. Die kost je gemiddeld minstens € 400,-/maand, maar de meeste Belgen zijn zich hier niet van bewust.  Dankzij de nieuwe calculator die Autodelen.net, Test-Aankoop en Brussel Mobiliteit vandaag lanceren, kan iedereen nu berekenen wat autodelen kost in vergelijking met autobezit.
 
De autodeelprijscalculator: meten is weten
 
Autodelen.net en Test Aankoop sloegen de handen in elkaar om een tool te ontwikkelen die het financiële voordeel van autodelen t.o.v. de privéauto concreet berekent.  Daarnaast maakt het instrument het mogelijk om de verschillende vormen van autodelen en hun verschillende prijsformules onderling te vergelijken. Deze online tool omvat maar liefst 74 formules van alle huidige Belgische autodeelaanbieders. De calculator staat vanaf vandaag online op savewithcarsharing.be en is door iedereen gratis te gebruiken. 
 
Via een handige module geef je de eigenschappen van de wagen in die je momenteel bezit of van plan bent te kopen en een inschatting van het aantal ritten en kilometers die je per jaar rijdt. De prijscalculator berekent vervolgens hoeveel je eigen wagen kost en geeft een overzicht van wat je met dergelijk mobiliteitsprofiel zal betalen indien je aan autodelen zou doen, opgedeeld per autodeelaanbieder. Bovendien zie je in één oogopslag ook meteen het verschil tussen de kosten van de eigen wagen en de gekozen autodeelformule. 
 
Autodelen maakt plaats vrij
 
De Brusselse minister van mobiliteit Elke Van den Brandt benadrukt de voordelen van autodelen in Brussel. “Deelauto’s zijn de toekomst van de auto in de stad. Enerzijds geven ze de kans aan gezinnen om een wagen te gebruiken zonder alle kosten te moeten dragen. Anderzijds moedigen ze een beperkt gebruik aan van de auto, je gebruikt het enkel wanneer er geen efficiënt alternatief is (te voet, met de fiets, openbaar vervoer). Bijvoorbeeld om zondag te gaan lunchen bij oma buiten de stad, om grote boodschappen te doen of om met een zieke baby naar de pediater te gaan. Een ander voordeel van autodelen is de enorme ruimte die ze vrijmaakt in de stad voor de Brusselaars. Een deelwagen is er voor meerdere families en maakt dus meerdere parkeerplaatsen vrij voor fietspaden, terrassen, parken, voetpaden, kortom voor een vlottere, groenere en gezelligere stad.”
 
 
Autodelen goedkoper voor bijna alle Belgen, maar niet voor woon-werk verkeer
 
“Wie tot 15.000km per jaar rijdt is bijna altijd goedkoper af met een systeem van autodelen”, aldus Jeffrey Matthijs, directeur van Autodelen.net. “Aangezien de Belg gemiddeld ongeveer 15.000km per jaar aflegt,  biedt autodelen voor heel wat gezinnen een voordelig alternatief”.  Afhankelijk van de gekozen autodeelformule kan dit omslagpunt zelfs oplopen tot meer dan 20.0000 km/jaar. Toch is autodelen zelden een voordelige optie voor wie dagelijks met de auto naar het werk pendelt. Dit heeft vnl. te maken met het feit dat de wagen in dat geval gedurende de hele dag stilstaat op de parking van het bedrijf en dus niet kan gebruikt worden door een andere autodeler. Bij autodelen betaal je naast een prijs per kilometer  immers meestal ook voor de tijdsduur van het gebruik.
 
Tip: test verschillende scenario's om de goedkoopste optie te vinden
 
Omdat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn waarop mensen zich verplaatsen en omdat er veel verschillende prijsformules van autodelen zijn, is het aan te raden om verschillende scenario’s te testen in de calculator. “Wie bv. elke maand 2000km rijdt met een gezinswagen naar een vakantiehuis in Frankrijk kan goedkoper af zijn met autodelen. Deze 24.000 km kost je met de voordeligste formule bij autodelen € 5.256. Een eigen wagen kost hiervoor gemiddeld € 6.248. Als je deze 24.000 km echter zou rijden door bv. driemaal per week een rit te doen van 154 km kom je al gauw aan een kostprijs voor autodelen (met goedkoopste formule € 7.007) die niet kan concurreren met de privéauto. We raden iedereen aan om voor zijn of haar profiel de vergelijking te maken om te kijken welke formule het meest voordelig is”, zegt Simon November van Test Aankoop. Ook het type en de kostprijs van je eigen (toekomstige) wagen spelen een rol. Uit de calculator blijkt dat hoe duurder je eigen wagen is, hoe voordeliger het wordt om te starten met autodelen.  
 
Test Aankoop en Autodelen.net ontwikkelden aan de hand van de calculator 6 persona’s om haar lezers een idee te geven of autodelen voor hun interessant kan zijn Het resultaat is terug te vinden op testaankoop.be/dossierautodelen. 
 
Of autodelen voor jou persoonlijk interessant is hangt ten slotte ook af van het aanbod in je buurt, de afstand tot een deelwagen, de gewenste dienstverlening, … Meer info hierover op www.autodelen.net
 
De ontwikkeling van deze tool werd mee ondersteund door Brussel Mobiliteit.
 
COMMUNICEER MEE OVER DE CALCULATOR
 
Verspreiden jullie mee het goede nieuws? Super! 
Deel onze social media post op Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn.
Of verspreid het bericht via jouw website, nieuwsbrief en/of sociale mediakanalen met behulp van;
 
 
Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen:

Hoe kan Autodelen.net jouw gemeente helpen?