U bent hier

Curieuzeneuzen. Unieke dataset levert schat aan informatie op

Bron: 
De Standaard 29 september 2018
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.
Met CurieuzeNeuzen heeft Vlaanderen een wereldprimeur. Nooit eerder werd de impact van verkeer op de luchtkwaliteit zo fijnmazig in kaart gebracht. De variatie in meetresultaten en de patronen die eruit af te leiden zijn, geven ­wetenschappers nieuwe inzichten in de dynamiek van verkeersvervuiling. Ze tonen de link met ruimtelijke ordening en mobiliteitskeuzes. Probleem­situaties die tot nu onder de radar bleven, worden uitgelicht. Nu pas weten we echt hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit op straatniveau. Die kennis vormt een aanzet tot oplossingen.
 
Van de 20.000 meetpunten leverde 96 procent een geldige meting op. Dat is bijzonder succesvol voor een project van burgerwetenschap. ‘Dit gaat in tegen het idee dat burgers gebrekkige data verzamelen’, zegt coördinator Filip Meysman.
 
De resultaten voor de maand mei werden geijkt aan het meetnet van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en opgeschaald naar indicatieve jaargemiddelden. Zo is vergelijking mogelijk met de Europese norm en de advieswaarde van de Wereldgezondheidsorganisatie. Uit de vergelijking met de metingen aan de VMM-stations bleek dat er zeer accuraat gemeten werd. De metingen ­waren bovendien erg precies (de gemiddelde afwijking tussen de meetbuisjes was slechts 4 procent) en consistent (gelijke resultaten bij verschillende metingen op een zelfde plek).
 
Het resultaat is een unieke dataset. Geen hocus pocus van leerling-tovenaars, zoals de Brusselse minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) zich liet ontvallen, maar uitzonderlijk materiaal dat ook de Europese Milieuorganisatie met interesse in de gaten houdt. (ire)