U bent hier

Cohousing alleen voor de jeugd? Vergeet het maar

Gent is de eerste stad die investeert in een cohousingproject voor senioren. Tien mensen tussen 56 en 83 jaar trekken volgend jaar in hun nieuwe huis.

Bron: 
De Standaard 30 mei 2018
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.
Foto Fred Debrock

Cohousers Krie Smet (rechts) samen met Mieke en op de achtergrond Nicole

VAN ONZE REDACTRICE VEERLE BEEL
 
Ingrid Smets (59) en haar vriend Didier (56) zijn de twee jongste bewoners. Dat het een samenwoonproject voor ‘senioren’ is, deert haar niet. ‘Het is maar een woord, toch? Mijn vriend had er misschien iets meer moeite mee. Ik heb altijd al gedroomd van een samenwoonproject, maar vaak moet je zelf investeren en dat is dan te duur.’
 
Angela Schauvliege (83) zal de oudste bewoner zijn. ‘Ik heb graag mensen om mij heen. Ik denk dat ik mijn bijdrage zal kunnen leveren, maar ik weet ook dat ik op de anderen zal kunnen rekenen. Het is natuurlijk de bedoeling om zo lang mogelijk actief en zelfredzaam te blijven.’
 
 

Het Gentse project is het eerste dat door een lokaal bestuur wordt gebouwd waardoor het ook toegankelijk wordt voor mensen met kleinere budgetten.

Veel geïnteresseerden namen deel aan de eerste infosessies over dit cohousingproject in september 2015. Nu blijven ze met tien over: acht vrouwen en twee mannen. Bij hen twee echtparen, zes vrouwen zijn alleenstaand. Andere kandidaten vielen gaandeweg af. ‘We wilden als OCMW geen selectie doen’, zegt Kim Vanden Noortgate, die het hele project begeleid heeft. ‘De groep heeft zichzelf gevormd.’

Het Gentse OCMW haalde de mosterd bij het Abbeyfield-model, waarbij bewoners vanaf 55 jaar samenwonen en toch enige zelfstandigheid behouden. Er is altijd iemand om tegen te praten of iets samen te doen. Er is ook altijd iemand die boodschappen kan doen als een ander ziek wordt. Er zijn al zes Abbeyfieldhuizen in ons land, vooral in Franstalig België. In Leuven is er een project in realisatie. Het Gentse project is het eerste dat door een lokaal bestuur wordt gebouwd – waardoor het ook toegankelijk wordt voor mensen met kleinere budgetten.

700 euro per maand
 
Iedere bewoner, of ieder bewonerspaar, krijgt een kleine flat – tussen 51 en 61 vierkante meter – waarvoor de meesten 700 euro per maand betalen. Er wordt ook in veel gezamenlijke ruimte voorzien: woonkamer, keuken, hobby- of werkkamer, logeerkamer, tuin. Het hele huis zal 2,2 miljoen euro kosten. De provincie schenkt 182.000 euro omdat dit een vernieuwend initiatief is. De bewoners krijgen het huis in eigen beheer, in de vorm van een vzw.
 

Er zijn al veel nieuwe kandidaten. Een tweede cohousingproject voor senioren is zeker een optie. Schepen en OCMW-voorzitter Rudy Coddens (SP.A)

‘We doen dit omdat we er ons van bewust zijn dat de bevolking vergrijst’, zegt schepen en OCMW-voorzitter Rudy Coddens (SP.A). ‘Nu zijn er 42.000 Gentenaren ouder dan 65 jaar. Tegen 2025 zijn ze al met 48.000. Er zijn al veel nieuwe kandidaten. Een tweede cohousingproject voor senioren is zeker een optie.’
 
Het nieuwe huis zal niet geïsoleerd staan. Op de hele site, in de New Orleansstraat aan de rand van de Muide, komen ook 25 sociale assistentiewoningen en twee nieuwe sociale woonblokken. Daarnaast is er plaats voor een wijkgezondheidscentrum. Het nieuwe dienstencentrum en de bushalte zijn niet veraf.
 
De bewoners voerden gisteren alvast actie tegen het drukke verkeer - veel vrachtwagens - in de New Orleansstraat. Ze vragen dat het wordt omgeleid.