U bent hier

Buurtscan Doe-boek

Bron: 
Vicinia
De sterkte van een buurt begint bij de talenten en vaardigheden van iedereen die er komt. Hoe vaker mensen elkaar ontmoeten, samenwerken en samen de agenda van hun buurt bepalen, des te hoger de veerkracht van een buurt. 
Het begrijpen van de bestaande en potentiële sterke punten van een locatie kan ons helpen goede beslissingen te nemen en ons in staat te stellen middelen te richten op waar ze het meest nodig zijn.
 
Wat?
 
Het doe-boek is een handleiding om de capaciteit en sterktes van een buurt in kaart te brengen. Je kan buurten beoordelen die goed ingeburgerd zijn, veranderingen ondergaan of nog worden gepland. Het stappenplan stelt je in staat om acties en prioriteiten te definiëren en om op zoek te gaan naar andere Belgische buurten om van te leren.
 
Voor wie?
 
We moedigen iedereen aan om er gebruik van te maken. Buren, buurtcomités, stads- en gemeentebesturen, bedrijven, socio-culturele organisaties, voorzieningen en lokale verenigingen kunnen er gebruik van maken om hun buurt te leren kennen en verbindingen te maken die voorheen niet of minder zichtbaar waren.
 
Waar?
 
Met dit stappenplan kan men buurten van verschillende grootte evalueren. Dit kunnen stedelijke of landelijke buurten zijn; bestaande buurten of buurten die nog worden gepland.
Degenen die betrokken zijn bij het beoordelen van een buurt, moeten vooraf overeenkomen welk gebied ze gaan beoordelen.
 
Hoe dit doe-boek gebruiken?
 
Met dit stappenplan kan je een buurt beoordelen en na verloop van tijd bekijken of er verbeteringen zijn aangebracht. Dit zal je helpen om prioriteiten en acties voor de buurt vast te stellen.
 
 
Dit is een ‘doe’-boek; dus als je na het lezen ervan nog steeds met ‘hoe’-vragen zit, dan vernemen we ze graag. Aarzel niet, want jouw hoe-vragen kunnen dit doe-boek beter maken! Neem contact op met Vicinia.


Om te reageren op artikels dien je eerst te registreren of in te loggen.