Beersel lanceert vernieuwende projecten rond zonne-energie.

Bron:
De Standaard 3 oktober 2017
Originele titel:
Uw zonnepaneel op het dak van de buren

VAN ONZE MEDEWERKER JELLE SCHEPERS

BEERSEL De gemeente Beersel wil de CO2-uitstoot op haar grondgebied drastisch verlagen om op termijn zelfs klimaatneutraal te worden. Het gemeentebestuur heeft het eigen patrimonium al onder handen genomen, maar het wil dat ook de burgers en bedrijven de omschakeling maken. Daarom zijn onder de verzamelnaam ‘Beersel wekt op’ verschillende projecten rond hernieuwbare energie opgestart, waarbij de nadruk ligt op zonne-energie.

Uit cijfers blijkt dat het potentieel nog onderbenut is. ‘In 2015 werd in Beersel 7.303 megawattuur opgewekt. Dat is een stijging van meer dan een derde tegenover 2011, maar de positieve evolutie is veel te traag’, zegt schepen van Milieu Veerle Leroy (Groen). ‘Uit cijfers blijkt dat er een potentieel is van 85.000 megawattuur. Dat is meer dan het tienvoud van wat er nu wordt opgewekt. Minder dan één op de zestien huishoudens heeft zonnepanelen.’

Beerselaars kunnen via een burgercoöperatie investeren in zonne-energie op andermans dak. Schepen Milieu Leroy

Zon zoekt dak

Het meest opvallende project om investeren in zonne-energie aan te moedigen, is de actie ‘Zon zoekt dak’. ‘Beerselaars kunnen via een burgercoöperatie investeren in zonne-energie op andermans dak, bijvoorbeeld als hun eigen dak niet geschikt is voor zonnepanelen. Bedrijven of instellingen die hun dak ter beschikking stellen krijgen in ruil goedkope zonnestroom. En de winst die door energiebesparing gerealiseerd wordt vloeit terug naar de investerende burgers’, zegt Leroy.

Voor vijf euro kun je als burger één zonnecel schenken aan mensen die dit zelf niet kunnen betalen. Schepen Milieu Leroy

Zonneceldonoren

Er wordt ook gedacht aan de mensen die in de winterperiode hun woning niet kunnen verwarmen omwille van de hogere energiefactuur. Daarvoor doet de gemeente een oproep naar zonneceldonoren.
‘Het gaat om een uniek en vernieuwend sociaalecologisch crowdfundingproject om zonnepanelen op sociale woningen te plaatsen. We werken daarvoor samen met Woonpunt Zennevallei’, zegt Leroy. ‘Voor vijf euro kun je als burger één zonnecel schenken. Zestig zonnecellen zijn goed voor één zonnepaneel. De bedoeling is dat het geschonken geld geïnvesteerd wordt in zonne-energie, waarbij met de winst mensen in energiearmoede geholpen worden. De bedoeling is om op termijn op alle sociale woningen zonnepanelen te krijgen.’

Een belangrijk onderdeel van de campagne is om ervoor te zorgen dat inwoners zonnepanelen op hun eigen dak plaatsen. ‘We willen van elke straat een zonnelaan maken. De bedoeling is dat inwoners infoavonden organiseren bij hen thuis en daarop buren en vrienden uitnodigen. De gemeente zorgt op haar beurt voor een energie-expert die de potentiële zonnewinst berekent en alle praktische vragen beantwoordt.’ Een vaak gehoorde vraag is wat zonnepanelen kosten. ‘Voor een modaal gezin in een woning ouder dan tien jaar gaat het om een investering van vijfduizend euro, met een terugverdientijd van zeven jaar’, klinkt het.

Voor de campagne trekt de provincie een subsidie uit van 55.000 euro. ‘Ieder jaar trekken we een half miljoen euro uit om soortgelijke projecten mee te financieren’, zegt gedeputeerde Tie Roefs. ‘Alles samen hebben we al in 36 projecten geld gestoken, goed voor een reductie van 37.000 ton CO2.’

Om te reageren op artikels dien je eerst te registreren of in te loggen.