U bent hier

Babytheek Lennik opent de deuren

Bron: 
Provincie Vlaams-Brabant
Foto Provincie Vlaams-Brabant
Op zaterdag 27 juni opende de eerste Vlaams-Brabantse Babytheek in Lennik. Dat is een uitleendienst voor babymateriaal op initiatief van de Gemeente Lennik en Netwerk Bewust Verbruiken met steun van de provincie Vlaams-Brabant. Het project maakt kwalitatief babymateriaal toegankelijk voor een breed publiek.
 
Bibliotheek voor babymateriaal
 
Een baby in aantocht? Dan verzamel je vast heel wat materiaal. Koop je alles nieuw of kopen familieleden en vrienden nieuwe dingen? Dan kost dat handenvol geld. 
 
“De babytheek heeft voor jonge ouders een belangrijke sociale functie, ze zorgt ervoor dat ze alle nodige materiaal kunnen ontlenen voor hun kindje en tegelijk is het een leuk trefpunt waar ze ervaringen en tips kunnen uitwisselen met andere mama’s en papa’s", zegt Irina De Knop, burgemeester van Lennik.
 
"Met de babytheek toont de gemeente aan dat duurzaamheid niet louter een slogan is. We willen er ook concreet mee aan de slag in het dagelijkse leven van de Lennikenaar", zegt Hendrik Schoukens, schepen voor mileu en verantwoordelijke “Duurzaam Lennik 20-30”.
 
"We willen jonge ouders concreet laten kennismaken met ‘gebruik in plaats van bezit’. Zo kunnen ze helpen zorgen voor het verkleinen van de afvalberg en een klimaatvriendelijke toekomst voor hun kind. De Babytheek wil tegelijk een sociale functie hebben voor hen, het is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor jonge ouders", zegt.Eva van Velzen, bezieler van de Babytheken bij Netwerk Bewust Verbruiken.
 
"De klimaatverandering aanpakken betekent dat we ook onze consumptiepatronen moeten durven herbekijken. Hergebruik is dan ook vaak een zeer goede oplossing om onze afvalberg structureel te verkleinen. Daarom ondersteunen we met de provincie Vlaams-Brabant  dit project in Lennik met een subsidie van 5.250 euro in het kader van onze duurzame klimaatprojecten", zegt.Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu en duurzaamheid.
 
Hoe werkt de Babytheek?
 
 • Iedereen kan lid worden van de Babytheek. De Babytheek is er voor ouders en grootouders, nieuw samengestelde gezinnen en alleenstaande ouders, met een groter of kleiner budget, voor minimalisten en mensen die graag iets nieuws uitproberen…  
 • Als lid van de Babytheek heb je op een eenvoudige manier toegang tot kwalitatief babymateriaal
 • Je kunt materiaal lenen voor lange termijn (max. 6 maanden) of korte termijn (enkele weken). Zo kun je ook producten uittesten en uiteindelijk kiezen voor een product dat goed bij je past (een draagdoek of een draagzak, een wiegje of co-sleeper...)
 • Je wint ruimte omdat je enkel materiaal in huis hebt die je op dat moment gebruikt
 • Je geeft gebruikt materiaal steeds terug, zo geef je het materiaal een langer leven en verklein je de afvalberg
 
Bijzonder aan Babytheek Lennik
 
 • Babytheek Lennik is de eerste Babytheek in Vlaams-Brabant.
 • De Babytheek Lennik is verbonden aan het OCMW Lennik met steun van het Huis van het Kind Pajottenland. Alle betrokkenen zijn sinds de aanvang van het project zeer enthousiast en zien het als een unieke kans voor jonge gezinnen in Lennik om elkaar te ontmoeten
 • Babytheek Lennik ontving de volledige steun van het gemeentebestuur. Er werd een leegstaand pand gevonden in het centrum van Lennik waar de Babytheek van start gaat. Ook de tweedehandswinkel en het toekomstige praatcafé zullen in dit pand ondergebracht worden. Een circulaire en sociale hub in hartje Lennik
 • Lennik durft te pionieren met de Babytheek. Dit is het eerste circulaire project dat de gemeente zelf opstart. Het is een mooi, toekomstgericht gebaar naar de jonge gezinnen van Lennik
 • Babytheek Lennik zal 3 keer per week open zijn, nl. op woensdag tussen 13.30 en 16.30 uur, op donderdag tussen 16.30 en 19.30 uur en op zaterdag tussen 9 en 12 uur. Lees meer op https://babytheek.wordpress.com/babytheek-lennik/
Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen:
 • Toegevoegd: 10/01/2019
  Jouw partner: Netwerk Bewust Verbruiken
  Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur

  De Babytheek is een uitleendienst voor babyspullen. Ouders die lid worden, kunnen op een eenvoudige manier babyspullen lenen om te testen of om te gebruiken: een win voor duurzaam materialengebruik, sociaal contact en inclusie. Netwerk Bewust Verbruiken voorziet begeleiding op maat voor de opstart van een Babytheek in jouw gemeente. We zetten overlegmomenten op, maken een stappenplan en helpen je gemeente met logistiek en communicatie.