U bent hier

Antwerpen opent twee nieuwe buurtfietsstallingen

Bron: 
De Standaard 2 februari 2018, Stad Antwerpen.
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.

In de Antwerpse Bervoetstraat en de Vliegenstraat opende gisteren twee nieuwe buurtfietsenstallingen. Samen zijn ze goed voor het veilig en droog stallen van zeventig fietsen.

In de buurtfietsenstallingen in de Bervoetstraat in Antwerpen is er ruimte voor 53 plaatsen, waarvan er al dertien verhuurd zijn. De buurtfietsenstalling in de Vliegenstraat in Antwerpen-Noord heeft 16 fietsstaanplaatsen – waarvan al zeven verhuurd zijn – en een ruimte voor een bakfiets. Een maandabonnement kost 5,45 euro per fiets of 10,88 euro per bakfiets. Die tarieven gelden voor alle buurtfietsenstallingen.

‘De buurtbewoners van de Bervoetstraat en de Vliegenstraat hebben vanaf nu de kans hun fietsen veilig en inpandig te stallen voor een beperkte vergoeding’, zegt Koen Kennis (N-VA), Antwerps schepen van Mobiliteit. ‘Niet iedereen heeft thuis voldoende ruimte om één of meer fietsen te stallen. Met dit initiatief willen we niet alleen het fietsgebruik stimuleren, maar zorgen we er mee voor dat de voetpaden vrijblijven.’

Buurtparkeren Antwerpen beheert 645 fietsstaanplaatsen.(svw)
 

Antwerpen wil nu en in de toekomst graag bereikbaar en aantrekkelijk blijven.

Daarom stimuleert de stad bewoners om hun vervoersmiddelen zoveel mogelijk inpandig te stallen (in eigen garages, buurtparkings, via bewonersabonnementen in publieke parkings, buurtfietsenstallingen,…)

Wat is een buurtfietsenstalling?

In Antwerpen zijn er veel buurten met rijhuizen en appartementen waar bewoners hun fietsen vaak enkel in hun gang kunnen stallen. Of buiten op het voetpad. Veel bewoners kopen daarom bij gebrek aan stalplaatsen geen fiets. Of ze gebruiken een oude fiets waarmee ze alleen de strikt noodzakelijke verplaatsingen doen.

Om het fietsgebruik te stimuleren beheert Mobiliteit en Parkeren Antwerpen in deze buurten buurtfietsenstallingen: ruimtes waar buurtbewoners hun fietsen gemakkelijk en goedkoop kunnen stallen. Dit kan bijvoorbeeld een garage of voormalig winkelpand zijn, soms een fietstrommel. Zo'n trommel is een metalen box waarin plaats is voor vijf fietsen. De box is afgesloten met een elektronisch slot, dat huurders met een badge kunnen openen.

Meer info

Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: