U bent hier

3 Elektrische wandelbusje voor minder mobielen in Gent

Bron: 
De Standaard 25 augustus 2017
Originele titel: 
Gent zet wandelbusjes in voor minder mobielen
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.
Bringo Electric Vehicles

In september komen deze karretjes eraan

Vanaf eind september zet de stad Gent elektrische wandelbusjes in om minder mobiele mensen door de binnenstad te vervoeren. Ook toeristen mogen mee.

GENT De twee witte bestelwagens die momenteel op vrijdag en zaterdag door de binnenstad rijden, blijven nog rond tuffen tot eind september. Ze worden sinds begin april ingezet als alternatief voor de ‘wandelbusjes’, die niet op tijd klaar raakten voor de start van het circulatieplan.
Eind september komen die dan toch in actie: het stadsbestuur gunde de opdracht voor de uitbating van de busjes aan het bedrijf Gino Tours uit Wachtebeke, en contract van 479.000 euro per jaar. Drie elektrische busjes voor acht personen zullen zes dagen op zeven door het centrum van Gent rijden.

Hoe ze eruit zullen zien, is vorige maand vastgelegd: het wordt het model Bringo BLPM8, een volledig elektrische ‘luxegolfkar-shuttle’ van een Nederlandse fabrikant. Het voertuig wordt uitgerust met stickers met Gentse logo’s. In de zomer kan het met open deuren rijden, in de winter met gesloten deuren.

8 km per uur

In de zomer kunnen de busjes met open deuren rijden, in de winter met gesloten deuren
De busjes mogen maximaal tegen 8 kilometer per uur door de voetgangerszone rijden. Zo staat het in de vergunning: ‘Het voornaamste doel is om minder mobiele personen vlot doorheen het uitgebreide autovrije gebied te vervoeren en hen een unieke gelegenheid te bieden om de eigen stad op een ontspannende manier te verkennen.’

De busjes zijn dus niet echt bedoeld voor toeristen, maar het stadsbestuur vergunt ze wel als ‘toeristische sleeptrein’. De kans is groot dat ook de toeristen het gratis busje snel zullen ontdekken. Dat sluit de Stad ook niet uit. ‘Het voertuig is voor iedereen toegankelijk’, klinkt het in de vergunning. ‘Het is een gratis attractie die ter beschikking staat van iedereen en dus ook voor toeristen om het autovrije gebied te verkennen.’ (bst)

Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: