U bent hier

2021 wordt het jaar van de babytheek

Bron: 
Netwerk Bewust Verbruiken
Foto Sander de Wilde

Het aantal babytheken zal in 2021 minstens verdubbelen.

In 2018 pionierden Netwerk Bewust Verbruiken en Gemeenschapscentrum Elzenhof met Babytheek Elzenhof in Brussel. Het concept sloeg meteen aan. In 2019-2020 openden 11 andere Babytheken verspreid over Vlaanderen: Aarschot, Aartselaar, Asse, Geel, Gent, Kortrijk, Lennik, Mechelen, Oostende, Pelt en Poperinge. 

Babytheek Beveren, die van start ging op 5 januari, is de eerste van vele Babytheken die in 2021 op de kaart verschijnen.

Het aantal Babytheken zal minstens verdubbelen. In deze Vlaamse steden en gemeenten staat er al een Babytheek in de steigers: Antwerpen, Destelbergen, Heers, Herenthout, Izegem, Landen, Leuven, Moerbeke-Lokeren, Roeselare en Tielt. Ook in de Brusselse gemeenten zal het netwerk van Babytheken dit jaar groeien. 

Welkom in Babytheek Beveren

"Babytheek Beveren laat jonge ouders concreet kennismaken met "gebruik in plaats van bezit". Zo vermijden ze afval en helpen ze bouwen aan een klimaatvriendelijke toekomst voor hun kind. De Babytheek neemt tegelijk een sociale functie op, het is een ontmoetingsplek voor jonge ouders waar iedereen welkom is", zegt Eva van Velzen, bedenker van het concept bij Netwerk Bewust Verbruiken.

"Het project wil bijdragen aan de deeleconomie, want waarom een borstvoedingkussen aankopen als je dat binnen enkele maanden toch niet meer nodig hebt? Lenen is de ideale oplossing", aldus Stéphanie Van Troyen, Huis van het Kind Beveren. 

Babytheek Beveren is een initiatief van de Gemeente Beveren, Huis van het Kind Beveren en Netwerk Bewust Verbruiken met steun van Vlaanderen Circulair. Op deze site vind je meer informatie over babytheek Bevenen, kun je de catalogus inkijken en lid worden.

Ook een babytheek in jouw gemeente? Laat je begeleiden door Netwerk Bewust Verbruiken.

Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen:
  • Toegevoegd: 10/01/2019
    Jouw partner: de Transformisten
    Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur

    De Babytheek is een uitleendienst voor babyspullen. Ouders die lid worden, kunnen op een eenvoudige manier babyspullen lenen om te testen of om te gebruiken: een win voor duurzaam materialengebruik, sociaal contact en inclusie. De Transformisten voorziet begeleiding op maat voor de opstart van een Babytheek in jouw gemeente. We zetten overlegmomenten op, maken een stappenplan en helpen je gemeente met logistiek en communicatie.