U bent hier

15 miljoen om ons te doen afkicken van aardgas en stookolie

Bron: 
De Morgen 20 februari 2018
Foto Stad Brugge
Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) heeft 15 miljoen euro veil voor projecten rond groene warmte. Kleine biomassacentrales, warmtenetten en geothermie moeten ons helpen afkicken van stookolie en aardgas.
 
Het wordt soms vergeten, maar de klimaatuitdaging is veel groter dan alleen onze gascentrales en kernreactoren vervangen door windmolens en zonnepanelen. Naast deze groene stroomrevolutie is er ook een groene warmterevolutie nodig. We moeten straks, tegen het midden van de eeuw, allemaal stoppen met onze huizen te verwarmen met stookolie en aardgas. 
 
Vlaams minister Tommelein probeert die omschakeling nu een extra duwtje in de rug te geven. Hij maakt 15 miljoen euro vrij voor projecten rond groene warmte. Geïnteresseerden kunnen tot eind maart hun kandidatuur indienen.
 
Enorm potentieel
 

Het overgrote deel van de investeringssteun gaat naar warmtenetten en geothermie

De Vlaamse regering organiseert al een aantal jaren dit soort 'groene-warmte-oproepen'. De laatste dateert van vorig jaar. Toen kregen dertien projecten samen 7 miljoen euro investeringssteun. Deze keer maakt Tommelein 15 miljoen euro vrij. Daarvan zal goed 1 miljoen euro geïnvesteerd worden in kleine biomassacentrales, ruim 7 miljoen euro in nieuwe warmtenetten en nog eens 6 miljoen euro in diepe geothermie. "Groene warmte heeft enorm veel potentieel in Vlaanderen", benadrukt Tommelein. "Met deze investeringssteun helpen we heel wat projecten uit de startblokken. En door met een gesloten enveloppe te werken houden we ons budget perfect onder controle."
 
De steun voor biomassacentrales is uitdrukkelijk bedoeld voor kleine installaties, die gebruikmaken van lokale biomassa (bijvoorbeeld overschotten van de landbouw) om groene warmte op te wekken en niet van ingevoerde houtkorrels. Minister Tommelein is geen voorstander van grote biomassacentrales die wel houtkorrels of pellets verbranden. Die krijgen geen nieuwe steun.
 
Het overgrote deel van de investeringssteun gaat naar warmtenetten en geothermie. Een warmtenet bestaat uit ondergrondse buizen die vooral 'overschotten' warmte van verbrandingsovens en bedrijven transporteren naar andere locaties in de buurt. Scholen, zwembaden of bedrijven kunnen zich aansluiten op dat net en krijgen zo warmte aangeleverd die anders verloren zou gaan.
 
Stockholm en Eeklo
 

Zo heeft de stad Eeklo plannen om een warmtenet van 30 kilometer aan te leggen.

In de Zweedse hoofdstad Stockholm zijn bijna alle woningen al aangesloten op een warmtenet. In Vlaanderen komt de technologie stilaan van de grond. Zo heeft de stad Eeklo plannen om een warmtenet van 30 kilometer aan te leggen. De warmte zou geleverd worden door de verbrandingsoven van afvalverwerkingsbedrijf IVM. De installatie jaagt nu jaarlijks grote hoeveelheden warmte door de schoorsteen. Die warmte is gelijk aan het verbruik van 10 miljoen kubieke meter aardgas.
 
Geothermie of aardwarmte is een andere technologie waar veel van verwacht wordt. Bij deze geothermie wordt warm water naar boven gepompt uit grondlagen die tussen anderhalf en drie kilometer meter diep liggen, waar het water een temperatuur heeft van 120 graden. Die warmte kan gebruikt worden om elektriciteit op te wekken. Het warme water kan ook direct door buizen gepompt worden, voor warmtenetten. "Vlaanderen telt enkele regio’s waar geothermie mogelijk is", zegt Tommelein. "We willen projecten de kans geven om zich te ontwikkelen." Vooral de Kempische ondergrond is geschikt voor geothermie.
 
Het geld voor deze 'groene-warmte-oproep' komt uit het Vlaams Energiefonds en van de overschot van de oproep van vorig jaar.
Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: